Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Vězeňská služba chce u Tábora postavit novou věznici pro osm set mužů

Vězeňská služba plánuje postavit novou věznici pro 800 mužů na bývalém letišti Všechov u Tábora. Areál, který je v majetku státu, už získala. Stavbu by chtěla dokončit do čtyř let. Řekl to šéf bezpečnostního sboru Petr Dohnal s tím, že vybudování věznice takzvaně na zelené louce by se v novodobé historii českého vězeňství uskutečnilo vůbec poprvé.

Se záměrem musí souhlasit vláda. Petr Dohnal předpokládá, že v příštím roce by na projekt mohl získat peníze a v roce 2019 by se pak mohlo začít stavět. Vzniknout by měla věznice s mírnějším režimem.

České věznice jsou v současné době naplněny zhruba na 106 procent, a Vězeňská služba proto stále hledá možnosti, jak kapacitně nedostačujícím zařízením ulevit. Vedle rozšiřování možností ubytování ve stávajících areálech se proto nyní se souhlasem ministra spravedlnosti rozhodla i pro výstavbu zcela nového objektu.

Bezpečnostní sbor hledal podle Dohnala vhodnou lokalitu v jižních Čechách, protože tam prozatím žádná věznice pro výkon trestu nestojí. Vězeňská služba chce totiž v budoucnu umísťovat vězně do krajů, odkud pocházejí, aby je mohly snáze navštěvovat jejich rodiny.

V jihočeském regionu měl bezpečnostní sbor původně vytipovanou jinou plochu poblíž Českých Budějovic, nakonec ale volba padla na Všechov - především proto, že Vězeňská služba prostor dostala zadarmo, protože byl v majetku státu.

ČTĚTE TAKÉ: V Homolích u Českých Budějovic by mohla vzniknout ženská věznice

„Přibližně před měsícem jsme plochu získali do užívání od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Náklady tak budou o stovky milionů nižší," uvedl Dohnal. Bývalé vojenské záložní letiště bylo v minulosti evidováno jako nepotřebný armádní majetek.

Podle starosty Tábora Jiřího Fišera však nejde o definitivní rozhodnutí. „Rozhodně to není tak, že na letišti Všechov ta věznice určitě bude stát," řekl táborský starosta. S případnou stavbou věznice ve Všechově na Táborsku musí také souhlasit táborští zastupitelé. „Pozemek bývalého letiště, na němž by mohl objekt pro 800 vězňů stát, patří městu," podotkl starosta Tábora Jiří Fišer. Všechov je podle něj pouze jedním z míst, které si vězeňská služba pro stavbu vytipovala. „Radnice by nejprve musela změnit územní plán, aby věznice mohla na bývalém letiště stát," řekl Fišer.

Letiště ve Všechově není v provozu, momentálně jej lidé využívají spíš pro rekreační účely. „Je tam zpevněná plocha, kde mohou například jezdit na in line bruslích," uvedl Fišer.

Podle aktuálních statistik je v českých věznicích 22 387 lidí, z toho 20 106 odsouzených. Zbytek uvězněných tvoří vazebně stíhaní a chovanci detenčních ústavů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky věznice, muž, stavba, letiště, Všechov, Vězeňská služba České republiky, Tábor, Petr Dohnal, Jiří Fišer, České Budějovice, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vězeňská služba chce u Tábora postavit novou věznici pro osm set mužů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.