Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Do kostela chodí pravidelně desetina Čechů, o Vánocích dvě pětiny. Platí to i v Budějcích

Jen méně než desetina Čechů chodí pravidelně, aspoň jednou měsíčně, do kostela. O Vánocích ale kostely navštíví až dvě pětiny lidí, což je více než podíl Čechů hlásících se k víře v Boha. A o nejkrásnějších svátcích v roce budou bohoslužby i v Českých Budějovicích, které určitě do kostelů přilákají mnohem více lidí, než jindy. Z prosincového průzkumu agentury STEM ale také vyplývá, že věřících za poslední dvě desítky let v Česku ubylo.

Lidí hlásících se k víře v Boha od roku 1995, kdy STEM začal podíl věřících zjišťovat, ubylo z 39 procent na letošních 33 procent. Nejméně jich bylo v roce 2012, a to 30 procent. Výrazně vyšší podíl věřících je v moravských krajích republiky, kde se k víře hlásí 41 procent lidí. V českých krajích je věřících jen 28 procent. V Boha také častěji věří ženy než muži a lidé ve věku nad 60 let.Vyplývá to z prosincového průzkumu agentury STEM. Věřících za poslední dvě desítky let v Česku ubylo.

Pravidelných návštěvníků kostelů je podle průzkumu, kterého se zúčastnilo 1027 lidí starších osmnácti let, podobné množství jako v polovině devadesátých let, kdy aspoň jednou měsíčně přišla rovná desetina Čechů. Ubylo ale lidí, kteří do kostela chodí každoročně o Vánocích. V roce 1995 jich bylo 45 procent.

Ovšem v Českých Budějovicích mohou lidé statistky vylepšit. V období vánočních svátků totiž budou otec biskup Vlastimil Kročil a pomocný biskup Pavel Posád slavit bohoslužby v českobudějovické diecézi. A tady je přehled bohoslužeb v Českých Budějovicích a okolí o vánočních svátcích a na Nový rok. Sváteční bohoslužby přilákají každoročně do nejen do českobudějovických, ale do všech jihočeských kostelů mnohem více lidí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kostel, bohoslužba, Vánoce, člověk, České Budějovice, STEM, průzkum, Česko, Pavel Posád, Vlastimil Kročil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do kostela chodí pravidelně desetina Čechů, o Vánocích dvě pětiny. Platí to i v Budějcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.