Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vyšebrodské opatství zahájilo po šedesáti letech prodej ryb

Vyšebrodské cisterciácké opatství zahájilo po šedesáti letech prodej ryb. V restitucích získalo 22 hektarů rybníků, z nichž ryby pocházejí. Jedná se o vodní plochy v okolí Vyššího Brodu. Opatství nabízí zákazníkům kapra, pstruha duhového, sivena amerického, lína a amura.

Zájem se neustále zvyšuje, nejvíce si zákazníci přejí pstruha duhového,“ řekl vedoucí rybářství Jiří Toncar. Cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě pokračuje v postupné opravě majetku, který byl řádu vrácen. Jednou z oblastí hospodaření, k níž se opatství vrátilo, je chov a prodej ryb. „Restituovali jsme 22 hektarů rybníků, které se nachází především na Vyšebrodsku, ale ten největší máme v Pláničce u Černé v Pošumaví. Všechny rybníky jsme nejdříve opravili,“ uvedl převor kláštera Jan Justin Berka.

 S prodejem začalo klášterní rybářství po skončení letních prázdnin. Ryby se prodávaly ve stánku v blízkosti klášterní Rožmberské brány. Poprvé to bylo 9. září, od té doby se tak děje každý pátek od 13:00 do 16:00. Během Vánoc klášter ryby prodává přímo na vyšebrodském náměstí.

Vyšebrodský klášter je jediný fungující mužský cisterciácký klášter v Česku a jedna z nejvýznamnějších kulturních památek jižních Čech. Založil ho roku 1259 Vok I. z Rožmberka.

Foto pixabay.cz | Zdroj ČTK

Štítky vyšebrodské opatství, prodej ryb, ryby, klášter, rybník, Vyšší Brod, Vok I. z Rožmberka, Vyšebrodsko, Pošumaví, Česko, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyšebrodské opatství zahájilo po šedesáti letech prodej ryb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.