Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

E.ON spustil provoz největšího bateriového úložiště, které se vejde do kontejneru

Energetická společnost E.ON uvedla v Mydlovarech na Českobudějovicku do zkušebního provozu velkokapacitní systém pro ukládání energie. Jedná se novinku, která by v budoucnu mohla sloužit jako záložní zdroj energie při blackoutu. Baterie s kapacitou až 1,75 megawatthodin je zatím největším zařízením svého druhu v České republice a mohla by pokrýt průměrnou denní spotřebu elektrické energie až sta rodinných domů.

Zařízení, které se nachází v areálu teplárny v Mydlovarech a přišlo investory na 24 milionů korun, dodala společnost Siemens formou řešení na klíč. Náklady na stavební část a montážní práce se minimalizovaly hlavně tím, že je celé řešení nainstalováno do kontejneru. E.ON bude baterii primárně využívat ke kompenzaci odchylek obchodníka s elektrickou energií, zařízení ale v budoucnu může posloužit i jako zdroj při výpadcích elektřiny, jako kompenzace jalového výkonu v síti a využito může být také pro stabilizaci sítě.

Generální ředitel společnosti E.ON Martin Záklasník uvedl, že se společnost snaží připravit na budoucnost v energetice. „Věříme, že baterie sehrají významnou roli a chceme předem získat zkušenosti z provozu tohoto zařízení v reálných podmínkách. Současná legislativa s podobnými zařízeními nepočítá a naše poznatky by mohly významně přispět v diskusi o legislativních změnách,“ vysvětlil s tím, že společnost E.ON se dlouhodobě zajímá o nejnovější technologie a inovační řešení, a proto podle něho není překvapením, že s velkokapacitním bateriovým úložištěm přicházejí jako první. Změny, které jsou s tím spojené by dále vedly až ke Smart Cities.

ČTĚTE TAKÉ: Pojem Smart City zná méně než dvacet procent lidí. Často je spojováno s úsporami energií

Akumulace energie může být odpovědí na zásadní změny, kterými energetika prochází a lithioiontová baterie by mohla by také pomoci v krizových situacích, jako je blackout. Baterie má však řadu dalších možností využití a pokud bude zkušební provoz úspěšný, může se kapacita zařízení v Mydlovarech navýšit až na deset megawatthodin.

„Největší výhodou baterie je rychlá regulace výkonu a reakční doba do jedné vteřiny. Bateriová jednotka v případě krátkodobých výpadků elektřiny umožní napájet klíčové body pro obnovu sítě, což bychom si rádi v rámci zkušebního provozu otestovali v praxi. Samozřejmě bez jakýchkoli dopadů na konečné uživatele,“ uvedl Michal Jurík a dodal, že zařízení je projektováno na životnost dvacet let, přičemž je garantovaných šest tisíc cyklů. Doufá, že vydrží alespoň deset let.


Nová velkokapacitní baterie se vejde do kontejneru. Pojme elektřinu pro denní potřeby až stovky rodinných domů.

Dodavatelem úložiště systému Siestorage je společnost Siemens, která má s bateriovými úložišti bohaté zkušenosti, například v Evropě má v současné době na dvacet realizací. „Siestorage využívá prověřenou technologii lithioiontových baterií, která je pro tyto účely nejvhodnějším řešením,“ vysvětlil Eduard Palíšek, generální ředitel Siemens a dodal, že systém představuje řešení krátkodobých výpadků napájení a dokáže zvýšit spolehlivost dodávek energie do odlehlých regionů. Role takovýchto zařízení podle něj bude s postupující decentralizací energetiky stále důležitější.

 „Technologii bateriových úložišť by v budoucnu mohli využívat i koncoví uživatelé, a to díky solárnímu cloudu. To znamená, že nespotřebovanou elektřinu vyrobenou například fotovoltaikou si „uloží“ do podobné baterie, jako je teď v Mydlovarech, a v případě potřeby si ji zase vezmou zpět,“ vysvětlil Martin Záklasník.

Úložiště v jihočeských Mydlovarech navazuje na aktivity koncernu E.ON v jiných zemích Evropy, kde energetická společnost působí. Od loňského roku E.ON provozuje bateriové úložiště o kapacitě pět megawatthodin v anglickém Sheffieldu, jedním z nejstarších projektů tohoto typu jsou dvě velkokapacitní bateriové jednotky pro akumulaci energie na severoněmeckém ostrově Pellworm, které koncern provozuje již od roku 2014. Na ostrově v Severním moři stabilizují distribuční síť a umožňují co nejefektivnější využití energie z místních obnovitelných zdrojů.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky akumulátor, baterie, záložní zdroj energie, E.ON, energie, kontejner, Mydlovar, Siemens, elektřina, Česko, okres České Budějovice, Evropa, Severní moře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

E.ON spustil provoz největšího bateriového úložiště, které se vejde do kontejneru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.