Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zájem o saunu je enormní. Fenoménem poslední doby jsou hlavně saunové ceremoniály

Saunování je dnes velmi populární a je o něj rok od roku stále větší zájem. A to se stejně tak nadšeně jako my v saunách vyhřívali už i naši předci před několika stovkami i tisíci lety. Že obliba saunování pořád roste, potvrzuje i Tomáš Novák, ředitel Sportovních zařízení města České Budějovice, příspěvkové organizace, která má ve správě mimo jiné saunu na plaveckém stadionu.

Z čeho podle vás pramení zvýšený zájem o saunování? 
V poslední době pozorujeme trend v tom, že o sebe lidé začínají více pečovat, zajímají se o zdravý životní styl a zároveň se v této oblasti relaxace objevují nové lákavé trendy.

Co je v poslední době v oblasti saunování nového?
Fenoménem poslední doby jsou takzvané saunové ceremoniály, kdy se ze saunéra stává herec a to kolikrát kostýmovaný, který v sauně klientům zpestřuje pobyt vyprávěním příběhů, doplňuje prožitek ze saunování různými vůněmi a pomocí ručníku rozdmýchává nerovnoměrně rozehřátý vzduch v potní místnosti. Tyto ceremoniály je možné v naší sauně vidět pravidelně každý měsíc v rámci „Sauna days“, jejichž součástí je i drobné občerstvení. A dále, po loňském úspěchu, opakujeme v sobotu 24. února saunovou noc.

Těšíme se, až město dokončí projekt na saunový svět, protože zájem o saunu je enormní.

Zvýšená poptávka po saunování vám jistě dělá radost, že?
Na jednu stranu jsme spokojeni, zároveň jsme ale smutní z toho, že nejsme schopni uspokojit veškerou poptávku a v neposlední řadě nás trápí některé skupiny klientů.

Co konkrétně vás trápí? 
Smutní jsme z neukázněných klientů. Bohužel není výjimkou, že si klienti odnesou něco z vybavení sauny, a to nejen časopis, ale i ručník, prostěradlo, deku či fén a dokonce se nám ztratila i nová osobní váha. Problémem je také nedostatečná znalost procesu saunování mezi některými klienty, kteří například jsou hluční nebo nerespektují základní hygienické zásady saunování.

Co s nimi?
V průběhu provozu sauny personál průběžně upozorňuje na základní zásady saunování. Klienti jsou upozorňováni na dodržování klidu v celém areálu, na podkládání celého těla prostěradlem v potní místnosti, umýváním před zahájením saunováním i omývání před vstupem do ochlazovacích bazénů. Nechceme klienty „cepovat“ jako malé děti, ale snažíme se jim vhodnou formou vysvětlit to, že je nutné v takovýchto prostorech dodržovat nějaká pravidla. Tuto osvětu ke správnému saunování děláme v průběhu již zmíněných ceremoniálů, na kterých školení saunéři seznamují naše klienty jak se zásadami saunování, tak i například s novými trendy v saunování. Těmi zpestřujeme každou středu v sauně od 17 do 19 hod.

Jaký druh sauny provozujete?
Existuje více druhů saun, v budějckém plaveckém stadionu máme finskou saunu. Finská sauna patří mezi takzvané suché sauny, která se vyznačuje vysokou teplotou a velmi nízkou vlhkostí.

Zmínil jste zdravý životní styl. V čem sauna prospívá našemu zdraví a je vůbec sauna vhodná pro každého?
Během saunování se z těla vyplavují toxické látky, působí preventivně proti nachlazení, chřipce a zánětům horních cest dýchacích, do těla se vyplavují endorfiny, trénuje a otužuje organismus a zmírňuje bolestivost kloubů a svalů. Na druhou stranu sauna není vhodná pro všechny. Je třeba si uvědomit, že saunování je pro tělo zátěž a měli by tak do ní chodit jen zcela zdraví jedinci v dobré fyzické kondici. Sauna je nevhodná pro kardiaky, osoby s vysokým krevním tlakem, osoby s onkologickým onemocněním, osoby mající jakýkoli zánět v těle, osoby s křečovými žílami, kožními chorobami, těhotné ženy, epileptiky a tsk dál. Ani při obyčejném nachlazení se pobyt v sauně zásadně nedoporučuje.

Jak často chodit do sauny a jak se správně saunovat?
Pro posílení imunity stačí chodit do sauny jednou až dvakrát týdně. Ve finské sauně se doporučuje pobýt maximálně patnáct minut, osprchovat se vlažnou vodou, ochladit se v bazénku a třikrát zopakovat, po saunování se osprchovat vlažnou vodou a alespoň patnáct minut odpočívat na lehátku. Samozřejmě každý jsme jiný a každému vyhovuje jinak dlouhá doba pobytu v sauně, důležité je pobýt v potní místnosti (kabince) jen tak dlouho, jak je mi to příjemné. Dále je velmi důležité dodržovat pitný režim.

Co děti a saunování? 
Saunovat se mohou i malé děti, ale platí stejně jako u dospělých, že musí být zdravé. Děti se zahřívají rychleji, a tak jim stačí k saunování kratší čas a menší počet opakování než dospělým. V loňském roce jsme zahájili takzvané dětské saunování. Naším cílem je seznámit děti s požitky a pravidly saunování a podpořit rodiče v tom, aby vedli své děti ke zdravému životnímu stylu již od útlého věku. V Čechách dětské saunování zatím není tak rozšířené, ale věřím, že si tento světový trend postupně získá oblibu i u nás. 

Co saunování v létě?
Odborníci doporučují saunovat se i v létě, tělo i pokožka se lépe aklimatizuje na vysoké teploty, které bude následně snášet lépe. Samozřejmě největší zájem o saunování je v zimě.

Tisková zpráva

Štítky sauna, popularita, plavecký stadion, Tomáš Novák, rituál, České Budějovice, zdravý životní styl, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o saunu je enormní. Fenoménem poslední doby jsou hlavně saunové ceremoniály  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.