Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mráz svědčí výrobě elektřiny, Temelín jí díky tomu vyrábí víc než obvykle

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila za posledních pět dní v druhém bloku 130 934 megawatthodin (MWh) elektřiny, což je skoro o dva tisíce MWh více než vyrobil první blok za pět dní začátkem loňského července. Rozdíl odpovídá roční spotřebě přibližně šest set českých domácností. Mráz svědčí výrobě elektřiny, rychleji chladne voda v chladících věžích.

V Temelíně se při nízkých zimních teplotách lépe ochlazuje voda v chladicích věžích. „Díky tomu pak turbogenerátor může dosáhnout vyššího výkonu,“ řekl temelínský mluvčí Marek Sviták. Reaktoru se mrazy netýkají, díky ochranné budově jsou tam podmínky stabilní celý rok. Provoz chladicích věží se ale řídí podle venkovních teplot. Jsou dva letní a tři zimní režimy provozu věže.

„V létě je věž nastavena tak, aby co nejvíce chladila, účelem zimního provozu je zabránit námrazám na její technologii. Aktuálně jsme v režimu zimní clony, kdy se voda rozprašuje po obvodu, a brání tak příliš intenzivnímu vstupu studeného vzduchu do chladicí věže,“ řekl Sviták. Ke chlazení se nevyužívá ani střed věže.

Během mrazů sledují pracovníci ČEZ v Temelíně auta v areálu elektrárny, potrubní mosty, rozvody chladicí vody nebo zavření oken. Při mrazech jsou tyto kontroly mnohem častější než při běžných zimních teplotách. Příprava na zimu se provádí na podzim. „Jde například o kontrolu přímotopů, které udržují plusové teploty v bezobslužných místnostech. Kontroluje se třeba i to, že jsou zavřená všechna okna. Je to velmi podobné tomu, jak se na zimu připravuje rodinný dům,“ řekl mluvčí elektrárny.

Autoři

Štítky mráz, elektřina, elektrická energie, Temelín, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mráz svědčí výrobě elektřiny, Temelín jí díky tomu vyrábí víc než obvykle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.