Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lidé protestují proti zvolení Ondráčka do čela GIBSu. Klíče zvonily i v Budějcích

Po celé republice se dnes, v pondělí 5. března, protestuje proti zvolení Zdeňka Ondráčka jako předsedy komise pro Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Také v Českých Budějovicích se lidé sešli na náměstí Přemysla Otakara II., aby podepsali petici za volbu nového předsedy komise GIBS, archy s podpisy ve středu organizátoři doručí do Sněmovny. Podobné protesty byly i v dalších městech republiky a týkaly se i premiéra v demisi Andreje Babiše.

Kvůli pátečnímu zvolení poslance KSČM Zdeňka Ondráčka, který se před listopadem 1989 jako policista podílel na potlačování demonstrací proti komunistickému režimu, pozvedli lidé symbolické obušky z papíru a cinkali klíči. Většina transparentů i hesel, které protestující provolávali, směřovala proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi. Obdobné akce se konaly i v dalších deseti městech. ODS v úterý ve sněmovně navrhne odvolání Ondráčka z čela komise pro kontrolu činnosti GIBS. Na protestním shromáždění v Brně to řekl šéf ODS Fiala.

Na shromáždění proti zvolení poslance KSČM Zdeňka Ondráčka do čela GIBSu přišlo dnes v Českých Budějovicích kolem 600 lidí. Podepisovaly se petice, zvonilo klíči a zapalovaly se svíčky. Protesty začaly v 19 hodin.

„My jsme tady tehdy zvonili klíčema, budeme vás podporovat ve všem,“ řekl starší manželský pár dvěma pořadatelům již po 18:30. Na demonstraci přišli i senátor Jiří Šesták či proděkan Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity Ondřej Doskočil. Petice lidé podepisovali od 18:30.

Organizátorka Helga Albrechtová čeká, že se o dění v ČR začne zajímat více lidí. „Není to jenom o tom, že si zvolíme Babiše, který nám dá koblihy, ale že tam asi budou nějaké skryté zájmy. To byl můj impuls. Do háje, i lidé, kteří se o to doteď nezajímali, by se měli probrat, aby si řekli co je teda štve,“ řekla Albrechtová.

Část lidí skandovala heslo Babiše do koše. Pořadatele překvapila velká účast. „Děkujeme, věříme, že pokud tento tichý protest nebude vyslyšen, sejdeme se tady znovu při jiné formě protestu,“ řekli na závěr. Organizátor Jan Kneifl chtěl především lidem ukázat, že se nemusí bát projevit vlastní názor i tím, že se sejdou hromadně.

„Naopak ukážeme dalším lidem, kteří se nezajímají nebo zatím nebyli motivovaní, aby svůj názor veřejně projevili, tak abychom je z těch gaučů, židlí zvedli a třeba příště se tady sešli ve větším počtu a možná i v bouřlivější atmosféře. Dnes to bude čistě klidný, svíčkový, symbolický protest,“ řekl Kneifl.

Celostátní akce začala  již v 17:00 v Praze, v dolní části Václavského náměstí. Organizátoři tam připravili na 40 petičních stánků. Protesty na facebooku svolali také do Brna, Ostravy, Olomouce, Plzně, Písku, Jihlavy, Liberce, Hradce Králové a Rožnova pod Radhoštěm. Na poslední chvíli se připojily i Pardubice. V hlavním městě akce symbolicky vyvrcholila v 19:00, kdy účastníci za hlasitého pískotu pozvedli nad hlavy obušky vytvořené z petičních archů a dalších papírů.

Účastníci shromáždění přišli často s transparenty zaměřenými na Babiše, který v neděli Ondráčkovo zvolení kritizoval. Podobně jako opoziční politici upozorňovali účastníci manifestace na to, že právě Babišovo hnutí se na zvolení Ondráčka svými hlasy ve Sněmovně podílelo.

Na transparentech v Budějcích se objevila hesla „Obušku, z GIBSu ven“, „estébák odvolává esenbáka, Babiši to nežereme“, „Babiši nás si za mlátičku Ondráčka nekoupíš“. Lidé provolávali hesla „Bureše do koše“, „Babiše nechceme“, „Svobodu nedáme“, či „Komouše nechceme“.

Bývalý policista Ondráček byl do čela komise zvolen na třetí pokus minulý pátek a volba vzbudila kontroverze, jak kvůli jeho minulosti, tak pro jeho současný postoj k ní. V roce 1989 zasahoval jako policista proti demonstracím kritiků tehdejšího režimu a nikdy se za to neomluvil. Naopak prohlásil, že působení u komunistické policie nelituje. V pátek ho zvolilo 79 poslanců, potřeboval 78 hlasů.

„Jeho zvolení je odstrašujícím pokračováním trendu, kdy jsou extremistické názory legitimizovány jako nová společenská norma. Doposud jsme se neangažovali, nejsme spojení s žádnou konkrétní stranou, ale páteční volba nám připadá natolik přes čáru, že jsme se rozhodli jako občané jasně a srozumitelně vyjádřit své znepokojení s vývojem politické situace v České republice v posledních týdnech a měsících,“ uvedl jeden z organizátorů petice Vojtěch Otevřel.

ODS v úterý ve sněmovně navrhne odvolání Ondráčka.

Poslanecký klub ODS v úterý ve sněmovně navrhne odvolání poslance KSČM Zdeňka Ondráčka z čela komise pro kontrolu činnosti GIBS. O návrhu na odvolání Ondráčka bude jednat i vládnoucí ANO.

Fiala v Brně patřil k hlavním řečníkům. Zvolení Ondráčka podle něj není banální záležitost, nad kterou se dá mávnout rukou. „Je to symbol a úder do tváře demokracie, řekl Fiala. Podle rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka je nutné vzdorovat tendenci k restauraci starých politických pořádků.

„Ondráček může být z funkce odvolán nejdřív za měsíc,“ odhadl poslanec Marek Výborný, který dnes s dalšími straníky přišel petici podepsat. Bod se musí dostat na jednání Sněmovny a získat většinu.

„Kdyby vystoupil ve Sněmovně a řekl: 'Byl jsem mladý, blbý'. Tak ho nebudu volit, ale budu to brát jako slovo chlapa. Vadí mi v čele komise, ať je členem komise, s tím nemám žádný problém. Má být předsedou komise, která kontroluje činnost bezpečnostních složek, to je po 29 letech od listopadu nepřijatelné,“ řekl Výborný.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky protest, GIBS, Ondráček, Babiš, Zdeněk Ondráček, Andrej Babiš, České Budějovice, Poslanecká sněmovna ČR, petice, ODS, KSČM, demonstrace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé protestují proti zvolení Ondráčka do čela GIBSu. Klíče zvonily i v Budějcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.