Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Veterináři vylepují letáky, které vyzývají dálkové řidiče, aby neodhazovali svačiny podél silnic

Státní veterinární správa spustila informační kampaň cílenou především na dálkové řidiče. Jejím úkolem je snížit riziko šíření afrického moru prasat. Letáky v šesti jazycích vyzývají šoféry, aby nevyhazovali potenciálně kontaminované odpadky u silnic.

Veterinární inspektoři po celé České republice, a výjimkou není ani Jihočeský kraj, především v blízkosti hlavních silničních tahů postupně rozlepí 750 infomačních plakátů se sdělením v šesti jazycích. Plakáty informují o rizicích šíření této nákazy potravinami za přispění člověka. Náklady na výrobu a distribuci informačních letáků se pohybují v řádu desítek tisíc korun.

Přirozené šíření afrického moru prasat představuje v současnosti menší riziko, než-li zavlečení nákazy do jiného regionu nebo země člověkem.

„Proto jsme se rozhodli informovat o možnosti přenosu nákazy tepelně nezpracovanými masnými výrobky. Cílem kampaně je, aby řidiči nevyhazovali potenciálně kontaminované odpadky u silnic,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád a dodal: „Inspirovali jsme se v Německu, kde byl zveřejněn podobný leták. Všichni zainteresovaní vědí, že v současnosti rozvlečení nákazy člověkem představuje největší riziko.“

Výskyt afrického moru prasat byl v České republice poprvé potvrzen na konci června roku 2017 u dvou kusů uhynulých divokých prasat nalezených v katastrálním území Příluky u Zlína. Do dnešního dne byl virus AMP potvrzen u 219 uhynulých či odlovených prasat.

Nové informační letáky se zaměřují na dálkové řidiče, kteří mohou například svými svačinami roznést nákazu do dalších regionů České republiky nebo i do ostatních zemí. Proto budou plakáty vylepeny především na dálničních odpočívadlech a čerpacích stanicích hlavních silničních tahů.

Objeví se také v blízkosti velkých skladů potravin živočišného původu a v místech, kde se nakládají zvířata pro export. „Právě tímto popsaným způsobem se nákaza velmi pravděpodobně dostala také k nám, kdy musela překonat cca 400 kilometrů z východního Polska či ještě větší vzdálenost z  dalších východoevropských zemí. Je nemyslitelné, že by takovou vzdálenost překonala divoká prasata přirozenou migrací a provedená vyšetření divokých prasat v sousedních zemích tento přenos vylučují.“ řekl Semerád.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky mor prasat, řidič, dálková doprava, leták, silnice, infekční onemocnění, Státní veterinární správa České republiky, Česko, divoké prase, Jihočeský kraj, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři vylepují letáky, které vyzývají dálkové řidiče, aby neodhazovali svačiny podél silnic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.