Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Písečtí profesionální hasiči tuto zimu naposledy cvičili záchranu ze zamrzlých ploch

Uplynulý týden byl jedním z posledních této zimy, kdy mohli profesionální hasiči územního odboru Písek nacvičovat záchranu osob z ledu. Třídenní výcvik na řece Otavě v místě zvaném U Vodáka, byl ukončen ve čtvrtek 8. března a absolvovaly jej postupně všechny tři směny píseckých hasičů.

Zásah hasičů při záchraně osoby probořené do ledu musí být rychlý, efektivní a v neposlední řadě také bezpečný pro samotné hasiče. Záchrana probořených osob proto patří do pravidelné odborné přípravy všech profesionálních hasičů. Výcvik vždy vede instruktor, který je v problematice záchrany osob z ledu speciálně vyškolený.

„Hasiči měli k výcviku připraveno jak základní vybavení, které běžně používají při jakémkoli jiném zásahu, tak další vybavení používané právě při zásahu na vodě: nafukovací lávku, raft, suché obleky, přilby do vody, házecí pytlíky a plovací vesty,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Praktickému výcviku předcházela teoretická příprava na učebně. Hasiči si zopakovali metodiku, možnosti provedení záchrany, specifika práce na vodě a informace o vzniku ledu, jeho zamrzání na tocích a plochách, zralost a únosnost. Poté následoval již praktický výcvik.„Základním předpokladem záchrany osoby je vlastní bezpečnost hasiče. Proto hasiči procvičovali pohyb po ledě a jištění za použití běžných prostředků, které mají k dispozici, jako jsou například lana, nastavovací žebříky, nosítka. Díky těmto prostředkům se rozloží hmotnost a záchranáři se tak sami nepropadají,“ popsala Matějů.

Další částí výcviku pak byla případná sebezáchrana. Všichni hasiči postupně naskákali do vody a vyzkoušeli si, jak se dostat na led vlastními silami. Musí stále držet myšlenku rozložení váhy na led, proto se z vody na led nasunují ve vodorovné poloze celým tělem a po ledu se pak plazí či kutálejí.
Když hasiči přistoupili k záchraně probořených osob, byl jeden či více z nich vždy figuranty, kteří představovali probořené osoby při vědomí či v bezvědomí. Ostatní členové jednotky pak „probořené“ zachraňovali za použití nastavovacího žebříku či nafukovací lávky.

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky hasiči, led, záchrana, proboření, cvičení, Písek, hasič, Otava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písečtí profesionální hasiči tuto zimu naposledy cvičili záchranu ze zamrzlých ploch  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.