Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ESSOX řídí z jihočeské metropole sedmimiliardový byznys

Českobudějovická společnost ESSOX, která patří k největším poskytovatelům finančních služeb v České republice, oslaví letos 25 let od svého založení. Z původních patnácti zaměstnanců dává dnes společnost práci více než pěti stovkám lidí v České republice i na Slovensku. S řádově třemi stovkami pracovních míst v českobudějovické centrále patří v regionu k největším zaměstnavatelům v nevýrobní sféře.

O hlavních milnících v historii společnosti, o úspěšné přítomnosti i vizích do budoucna Budějcké Drbně povídal člověk, který stál u samého zrodu společnosti – obchodní a marketingový ředitel společnosti Luděk Čermák.

Letos firma slaví čtvrt století na českém trhu. Vzpomenete si ještě na její začátky?
Společnost vznikla v roce 1993, ale zaměřovala se na jiné aktivity, než bylo poskytování finančních služeb. Tehdy patřila pod Motor Jikov a skupinu MICB a já se náhodou potkal s jejím hlavním vlastníkem Zdeňkem Daňhou. Slovo dalo slovo a 2. dubna 1995 jsem nastoupil do společnosti. Pár měsíců poté jsme začali poskytovat finanční produkty. Dodnes si pamatuji na první smlouvu. Bylo to financování tavící pece šedé litiny ve slévárně Motoru Jikov v roce 1995 se vstupní cenou leasingu 32 milionů korun. Ta pec tam stojí a taví dodnes.

Jaké byly začátky leasingu v Čechách? Přeci jen po revoluci byl tento pojem celkem neznámý…
Tenkrát jsme o leasingu nevěděli vůbec nic. Byl jsem pár let po vysoké škole. Na VŠE slovo leasing asi párkrát zaznělo, ale studenti podstatu vůbec neznali. Nicméně už tehdy existovala Asociace leasingových společností a její tehdejší předseda Vratislav Válek, ikona českého leasingu, ESSOX uvedl do prostředí finančních služeb a hodně nám pomohl. Tím jsme zahájili naši leasingovou a úvěrovou historii.

ESSOX čelil a stále čelí mnoha výzvám

Motor Jikov už ale společnost nevlastní, kdy a proč se to změnilo?
Skupina MICB vlastnila naší společnost do roku 2003. Za tu dobu se dokázal ESSOX stát největší leasingovou společností v České republice, za kterou nestál žádný mezinárodní vlastník ani velká finanční skupina. Orientovali jsme se na financování spotřebního zboží a automobilů, ale po osmi velmi úspěšných letech jsme narazili na hranici, kde jsme již nebyli schopní nacházet další zdroje pro profinancování své činnosti. Měli jsme na výběr – buď zastavit růst, nebo najít strategického partnera.

A zvítězil strategický partner.
Naštěstí pro ESSOX ano. Z řady zájemců nakonec původní akcionáři zvolili prodej společnosti mezinárodní finanční skupině Société Générale. Na sklonku roku 2003 jsme se tak stali součástí finanční skupiny Komerční banky. Dnes je zřejmé, že to byl v historii společnosti ten nejdůležitější milník. Jen pro představu, jestliže jsme v roce 2003 dosáhli obratu 500 milionů korun za rok, v loňském roce to bylo necelých sedm miliard. Fakt, že jsme se stali součástí skupiny Komerční banky, nám umožnil další rozvoj nejen z hlediska velikosti obratu, ale také nám pomohl zavést stabilní firemní kulturu. Pod křídly Komerční banky se z ESSOXu stala celorepubliková firma, která v roce 2016 expandovala i na slovenský trh.

Obchodní a marketingový ředitel společnosti ESSOX Luděk Čermák.

Vše zní až idylicky, nesetkali jste se s žádnými problémy v průběhu vývoje?
Komplikací bylo mnoho. Zažili jsme prudké navýšení úrokových sazeb v roce 1997 spojené s krizí, která přišla. Spoustu věcí jsme se, ale díky tomu naučili. S odstupem několika let můžu říct, že to byla jedna z nejzajímavějších period v mém životě, protože porevoluční vývoj a to, jak se utvářel až do současnosti, je nezapomenutelné.

Čelili jsme a stále čelíme mnoha výzvám. I v jihočeské metropoli musíme svádět boj o kvalifikované zaměstnance s dalšími firmami v regionu. Zároveň neustále pracujeme na tom, abychom byli dobrý a atraktivní zaměstnavatel. Reflektujeme i změny v legislativě a regulaci finančních služeb. Respektování všech nových pravidel vyžaduje u společnosti naší velikosti milionové investice a často se výklad nových pravidel utváří až za pochodu, což přináší další rizika…

Myslíte tím například spor o správnost výpočtu roční procentní sazby nákladů?
Například. Když přijde nová legislativa a není natolik jasná, aby ji všechny firmy plnily stejně, je něco špatně. V případě roční procentní sazby nákladů počítala část firem na trhu ukazatel jedním způsobem, druhá polovina jiným.

Na dobrém jménu společnost pracuje pětadvacet let

Vaše společnost není známá z televizních a novinových kampaní, nemáte žádné billboardy… Přesto máte u prodejců automobilů i elektroniky, kde spočívá hlavní část vašeho byznysu, velmi dobré jméno. Jak na něm pracujete?
Především na něm pracujeme již 25 let. Jsme stabilní společnost, která je transparentní a férová jak ke spotřebitelům, tak ke svým obchodním partnerům. Byli jsme u vzniku sdružení SOLUS, které pomáhá kultivovat český trh a chránit občany před negativním předlužením. Cítíme odpovědnost vůči společnosti, ve které působíme, a proto se snažíme pomáhat a podporovat potřebné organizace, jednotlivce i sportovce. Již několik let například podporujeme obecně prospěšnou společnost Ovečka, jejímž cílem je prosazovat integraci lidí s Downovým syndromem mezi lidi bez postižení. Jsme také dlouholetým členem České leasingové a finanční asociace, přes kterou se snažíme působit i v rámci regulace trhu. Jako jedna z mála firem na trhu si myslíme, že zdravá míra regulace trhu finančních služeb je prospěšná. Chceme klienty chránit proti tomu, co se dělo dříve, kdy půjčku za nevýhodných podmínek mohl poskytovat prakticky každý.

Teď jste mi krásně nahrál na otázku týkající se zákona o spotřebitelském úvěru z roku 2016. Znamená to, že jste přijetí zákona kvitovali?
Jako společnost jsme určitě rádi, že je nyní prostředí více transparentní a že dozorovým orgánem je Česká národní banka. Jako člověk, který působí více než dvacet let ve finančních službách, jsem přesvědčen, že celá řada věcí na trhu regulaci vyžadovala. Otázkou je samozřejmě míra regulace. A zde už by to bylo na delší povídání, zda v některých oblastech není trh „přeregulovaný“ a do jaké míry je tato regulace efektivní a opravdu ochraňuje klienta. Potřeby lidí v oblasti úvěrů s novou regulací nepřestanou, i s ohledem na to, že se ekonomice daří.

Nová budova zkvalitnila prostředí

Takže funguje stále rovnice, že dobrá ekonomika a nízká nezaměstnanost znamená vyšší počet spotřebitelských úvěrů?
Stoprocentně. To, že se ekonomice daří, poznáte na mnoha věcech. Jednak na velikosti poptávky po úvěrech, ale také na platební morálce klientů. Aktuálně dokonce sami dlužníci hradí své historické závazky po splatnosti, aby si vyčistili svou úvěrovou minulost a mohli znova čerpat nové služby – například financovat lepší auto nebo koupi bytu.

Jaké máte v ESSOXu plány do budoucna?
Kromě dalšího rozvoje finančních služeb se chceme významně zaměřit na elektromobilitu. Myslíme si, že blízká budoucnost elektromobilů půjde směrem nákupu druhého auta do rodiny na elektrický pohon. Elektromobilem obsloužíte váš život kolem bydliště, kde dojezd do sto kilometrů a nabíjení v neproduktivním čase skvěle funguje již dnes.

Díky tomu, že jsme i poskytovatelem finančních služeb skupiny ČEZ, jsme schopní poskytnout klientům unikátní balíček – vykoupíme původní auto se spalovacím motorem, budeme financovat nový elektromobil nebo hybrid, zprostředkujeme dodání a financování fotovoltaických panelů, nabíječky, případně bateriové soustavy, vyřídíme všechna potřebná povolení a třeba i státní dotaci. Klient u nás pořídí vše na jednom místě, bez starostí a za výhodnou cenu. Pro nákupní centra a obce pak připravujeme také financování nabíjecích stanic.

V roce 2016 jste se přestěhovali z budovy naproti hlavní poště do budovy s parkovacím domem vedle finančního úřadu. Proč ta změna?
Na Senovážném náměstí jsme postupně zabrali tři budovy, ale i tak nám jejich kapacita přestávala stačit. Nová budova tak zkvalitnila pracovní prostředí pro tři sta zaměstnanců a klienti vítají jednoduchou možnost parkování. Tím, že jsme jako nájemci byli už u hrubé stavby, měli jsme možnost nadefinovat jednotlivé místnosti přesně podle našich potřeb. Nechybí zde relaxační zóna se stolním fotbálkem, v atriu pořádáme společenské akce a snídaně pro kolegy, každá konferenční místnost odkazuje na místní krajinu a na recepci jsme věnovali prostor poctě českobudějovické židovské obci.

Lidé v ESSOXu vyrůstají ve špičkové odborníky

Co vás osobně po tak dlouhém působení u jedné společnosti pohání kupředu?
Nejvíc si cením toho, kolik lidí naší společností prošlo, kolik jich mohlo vyrůst ve špičkové odborníky. Někteří odešli do jiných společností, kde jsou velmi úspěšní. Někteří odešli, zkusili to jinde v oboru a zase se vrátili. Za těch 25 let se našim zaměstnancům narodilo 430 dětí. I z původního týmu tu někteří lidé stále pracují nebo tu už pracují jejich děti. To vše ukazuje, že si našich lidí vážíme, a já si cením toho, co jsme společně vybudovali.

Dá se tedy z Budějc dobýt Česká republika?
Zdaleka ne jen Česká republika. My jsme dokázali vyrůst na celé území České republiky a Slovenska, ale jsou zde firmy, které exportují skutečně do celého světa. Vždy mě těšily úspěchy jihočeských firem a podnikatelů, když se ohlédnu, tak vidím celou řadu velmi úspěšných a mimořádných příběhů.  


Luděk Čermák.

Jaká doporučení byste dal mladým začínajícím podnikatelům z našeho regionu?
Nemám žádný mimořádný recept na úspěch. Základem je obklopit se schopnými spolupracovníky, dále mít nápad, který nesvážete konvenčním myšlením, ale umožníte mu se rozvinout. Určitě je nutné nenechat se odradit počátečními problémy a neúspěchy, které zcela jistě přijdou a nakonec už jenom jít tomu štěstí naproti a potkat ho. Pokud se to nepovede napoprvé, tak znovu vstát a zkoušet to dál.

Změnil byste něco ve svém životě? Udělal něco jinak?
Samozřejmě, že dnes bych se znalostí minulosti udělal asi 1000+1 věc jinak, ale nemám tohle bilancování ex post moc rád, přijde mi trochu irelevantní. Jsem rád, že jsem mohl zažít všechny ty roky od vzniku ESSOXu do současnosti, byla to neuvěřitelná škola života v době, která se již nebude opakovat. Mám tím na mysli období po roce 1989, změnu politického systému, privatizaci, transformaci bankovního sektoru, transformační krize, vstup do Evropské unie a následné harmonizace právního řádu, konsolidaci a regulaci finančního trhu a v tomto rozbouřeném a turbulentním prostředím my s ESSOXem, to se pravděpodobně již nedá zažít znovu a já jsem rád, že jsem u toho mohl být.      

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky ekonomika, byznys, společnost, ESSOX, Česko, leasing, regulace, Slovensko, historie, Motor Jikov, Komerční banka, Evropská unie, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ESSOX řídí z jihočeské metropole sedmimiliardový byznys  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.