Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Okolo Dřítně vyrostlo šest nových lipových alejí

Během jednoho dne přibylo okolo Dřítně na Českobudějovicku šest lipových alejí. Společnými silami je v sobotu 14. dubna vysadili ve svých obcích obyvatelé dříteňských místních částí Malešice, Chvalešovice, Strachovice, Velice, Záblatí a Záblatíčko. Akci, z podstatné části financovanou z příspěvku Nadace ČEZ, zorganizovala obec v rámci letošních oslav stého výročí vzniku republiky.

„Nová stromořadí, která tvoří dohromady sto lip, českých národních stromů, jsme pojmenovali Alejemi svobody jako připomínku 100. výročí vzniku Československa a 50. výročí tragických srpnových událostí roku 1968, jež na dlouhé roky vyhnaly svobodu daleko za hranice naší země,“ uvedl starosta Dřítně Josef Kudrle.

Sázení začalo na všech místech v osm hodin. Například na návsi v Malešicích se do práce pod dohledem profesionálního zahradníka pustily přibližně dvě desítky lidí. Nejdůležitější však byly děti.

„Každý náš malý občánek v předškolním či školním věku, který se do této akce přihlásil a se svými rodiči vysadil svůj strom svobody, bude zapsán spolu s konkrétním stromem do obecní pamětní knihy. Jeho strom mu pak bude celý život dnešní den připomínat. Díky nadaci ČEZ a stému výročí se na každého určitě dostane,“ poznamenal Kudrle. Hned ráno bylo do vysazování lip svobody přihlášeno ve všech zmíněných šesti místních částech Dřítně na padesát dětí.

Výsadba lipových alejí byla první ze tří akcí, které obec v rámci oslav 100. výročí státnosti v letošním roce plánuje. „Na červen plánujeme koncert pěveckého sboru Záviš na zámku a na 28. října pak setkání místních spolků a obyvatel obce k uctění památky padlých v 1. světové válce v boji za svobodu,“ dodal starosta.

Obec Dříteň se zhruba patnácti sty stálými obyvateli leží 23 kilometrů severozápadně od Českých Budějovic. V současné době ji tvoří devět místních částí: Dříteň, Bílá Hůrka, Chvalešovice, Libív, Malešice, Radomilice, Strachovice, Velice, Záblatí a Záblatíčko.

Tisková zpráva

Štítky aleje, lípy, Dříteň, alej, část obce, Malešice, ČEZ, Záblatí, Chvalešovice, Strachovice, strom, okres České Budějovice, slavnost, vznik Československa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Okolo Dřítně vyrostlo šest nových lipových alejí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.