Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Studentské krvebraní láká k dárcovství mladé lidi

Už šestým rokem chodí středoškoláci a vysokoškoláci z Českých Budějovic darovat krev v rámci Studentského krvebraní. Za tu dobu v registru transfúzního oddělení nemocnice přibylo skoro 1500 prvodárců. Akci založil multižánrový studentský festival Budějovický Majáles. Právě mladá krev je tím, co nemocnice potřebuje a zároveň tím, o co nemá Majáles nouzi.

Zatím 148 dárců, 74 litrů. To je „mezičas“ Studentského krvebraní, které pořádá Český červený kříž ve spolupráci s organizátory Budějovického Majálesu a českobudějovickou nemocnicí, už pošesté. Cílem akce, která trvá do 25. května. je přimět mladé lidi darovat krev, zejména ty, kteří jdou poprvé. A rozšířit tak registr o lidi ve věku osmnáct až pětadvacet let. 

„Darovat krev jsem šel s kamarády. Možná právě moje krev někomu pomůže nebo třeba zachrání život. A mě to vůbec nic nestojí, jen trochu času,“ uvedl Tomáš Hulmák, osmnáctiletý student českobudějovického gymnázia Jírovcova, jehož studenti se už dlouhá léta podílejí na organizaci Budějovického Majálesu. Jeho součástí je právě i zmiňované dobročinné Studentské krvebraní. 

„Bylo to v pohodě. Příznám, že jsem měl zpočátku určité obavy. Přece jen, nevěděl jsem, co mě čeká a hlavně, jak já to ustojím, teda spíše uležím. Ale vše probhlo hladce, špatně mi nebylo, jen to trochu štíplo. A sestřičky i lékaři na transfúzním oddělení jsou skvělí, hodně člověku při jeho premiéře pomohou. Takže jsem moc rád, že jsem darovat krev šel,“ dodal osmnáctletý student septimy.

Tento mladý prvodárce krve si nevybavil nikoho z rodiny ani z přátel, kdo by potřeboval krev, ale to prý rozhodně neznamená, že by  byl na transfúzce naposled. „Rád bych daroval krev dál,“ dodal mladík.

Do dárcovského důchodu odchází silné ročníky

Loni díky Studentskému krvebraní přibyly do registru dárců krve Transfúzního oddělení Nemocnice České Budějovice tři stovky prvodárců krve z řad studentů. Za celých pět let trvání krvebraní pak je jich úctyhodných téměř 1500.

„Je to vlastně největší náborová akce nových dárců během roku, samozřejmě jsou i další a i za ty patří všem dík. I když není českobudějovická nemocnice na jihu Čech jediná, je největší. Ročně potřebujeme pět stovek nových dárců krve. Právě takový počet lidí každoročně dárcovskou z různých důvodů opouští. Proto musíme na náboru stále pracovat, abychom úbytek vyrovnali. Musím ale přiznat, že je rok od roku těžší a těžší, sehnat dost dárců krve,“ uvedl primář Transfúzního oddělení Nemocnice České Budějovice Petr Biedermann.

Primář připomněl, že nyní do dárcovského důchodu odchází silné ročníky a právě za ně potřebují zdravotníci početnou náhradu. „V evidenci máme necelých deset tisíc dárců, ale to je registr pro dárce nejen z Českých Budějovic, ale i ze Strakonic, Českého Krumlova a Prachatic. Nemocnice z těchto zmíněných oblastí právě odebírají od dárců z registru krev,“ upřesnil Biedermann.

Transfúzní oddělení zásobuje krví hlavně pacienty v nemocnici

Prvodárci mohou kdykoliv kontaktovat transfúzní oddělení, přijít a registrovat se. Dárci, kteří už v registru jsou, by měli čekat na výzvu. „Dvakrát denně kontrolujeme zásoby a doporučujeme dárcům krve, aby sledovali naše webové stránky, kde jsou aktuální informace. My dárce zveme k odběrům SMS zprávami podle toho, jaké máme v nemocnici pacienty, aby to skutečně byly odběry na míru. My potřebujeme hlavně zásobovat krví pacienty nemocnice. To je naším hlavním úkolem. Samozřejmě ještě k tomu uvolňujeme odběry navíc,“ vysvětlil.

Podle primáře určitý odliv dárců je, ale pořád se budějcké nemocnici daří držet registr dárců krve na velmi slušném počtu. A to díky i všem náborovým akcím, mezi kterými je tou největší Studentské krvebraní. A mladí prvodárci, kromě toho, že udělají dobrý skutek, můžou získat i hodnotné ceny. Když na transfuzní stanici po svém prvním odběru vyplní slosovatelnou anketu, budou při volbě krále Majálesu právě v pátek 25. května zařazeni do slosování slosováni.

Štítky společnost, zdraví, dárce, krev, student, nemocnice, České Budějovice, Nemocnice České Budějovice, dárce krve, pacient, Český červený kříž, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studentské krvebraní láká k dárcovství mladé lidi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.