Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Temelín bude kromě elektřiny vyrábět i med

Největší český energetický zdroj nebude od června produkovat jen elektřinu pro pětinu republiky. Nově u Temelína stojí čtyři včelí úly i se svými obyvatelkami, pátý přibude v nejbližších dnech. Prvního medu by se tam mohli dočkat v závěru června, k dostání v obchodech ale nebude. Sloužit má jako netradiční dárek. Elektrárna tak chce demonstrovat čistotu své výroby i podporu životního prostředí.

V hlavní sezóně zde může být až dvě stě tisíc včel. Ty by ročně mohly vyprodukovat skoro čtvrt tuny medu. „V těchto podmínkách tak úplně zvyklý včelařit nejsem. Úly mám v lese a tam za celou sezónu dělám z jednoho úlu mezi 40-50 kilogramy medu,“ říká temelínský zaměstnanec Sergej Vlačiha, který se bude o nový temelínský přírůstek starat.  

V blízkosti temelínského infocentra, prakticky ve stínu chladicích věží, mají včely optimální podmínky. „Díky rozkvetlému zámeckému parku na tom budou temelínské včely velmi dobře. Relativně snadno mohou přinést pyl a nektar. Z pylu si dělají jídlo pro sebe a z nektaru pak vyrobí první temelínský med,“ vysvětluje Vlačiha.


Včelí úly budou návštěvníkům temelínského zámeckého parku volně dostupné.

„Návštěvníci temelínského infocentra mohou úly vidět v zadní části parku, který se rozprostírá kolem Infocentra,“ upřesnil mluvčí elektrárny Marek Sviták. Pětice úlů bude stát ve dvou řadách. V první řadě budou dva pozorovací úly. Ty mají část plochy prosklenou a návštěvníci mohou nahlédnout přímo do útrob včelího úlu. Musí předtím odklopit dřevěné víko. Nebezpečí podle včelaře nehrozí, ale opatrnost je namístě. Ke třem zadním úlům už Sergej Vlačiha chodit nedoporučuje. 

Ve zdejším zámeckém parku včely doplňují vzácné kapry, veverky, zajíce nebo hmyz. Entomologové zde už v minulých letech zmapovali výskyt řady motýlů, i proto zde funguje motýlí louka a také ptačí stezka, která přibližuje některé ze čtyřiceti zde žijících druhů ptáků. „Nejde jen o kuriozitu. Potvrzuje se, že jaderné elektrárny patří mezi nejčistší zdroje energie a své okolí ve srovnání s jinou průmyslovou výrobou prakticky nezatěžují. Už se těším, že ochutnám med z areálu Temelína,“ hodnotí nový projekt temelínského infocentra Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ.

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky včely, úl, med, Temelín, včela, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, elektřina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín bude kromě elektřiny vyrábět i med  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.