Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ušatí nájemníci se vrátili na ostrov uprostřed lipenské přehrady

Na Králičí ostrov u Lipna nad Vltavou se ve středu 2.května znovu nastěhovali jeho sezonní obyvatelé. Králíci a morčata na ostrově, který je vzdálený asi 400 metrů od lipenské loděnice stráví celé léto a začátek podzimu. Během teplejší části roku tam budou vegetovat. Zpátky na pevninu, do králíkárny se přestěhují s prvními mrazíky.

„Králičí ostrov bude od nynějška netradičním a velmi oblíbeným turistickým cílem – na tomto ostrově o velikosti basketbalového hřiště nemají přirozeného nepřítele proto se zde mohou i nerušeně rozmnožovat,“ uvedl Vojen Smíšek, tiskový mluvčí Lipna.

Králíci a morčata měli tu čest, že je na ostrov, na pramici poveze stříbrný olympijský medailista z Barcelony a od loňska i lipenský občan Václav Chalupa.

„Momentálně jde asi o 12 králíků a morčat. Je to podobné číslo jako loni. Počítáme, že během léta se jejich počet na ostrově zněkolikanásobí,“ vysvětlil Václav Chalupa, u kterého ušáci strávili zimu v králíkárně.

Králíci jsou podle něj zvyklí na přítomnost lidí, je možné je krmit z ruky a často se nechají i pohladit. Vyzkoušet si to budou moci všichni během komentovaného krmení, které je v plánu dvakrát týdně – vždy v úterý, ve čtvrtek v 9:00 hodin ráno.

Základem králičího jídelníčku je dostatek vlákniny. Tráva a seno je naprostá nezbytnost a králík ho musí mít neustále k dispozici. K senu může dostat zeleninu, jako jsou například různé natě, kořenová či košťálová zelenina. Vhodná není brukvová zelenina či šťavnatá jako je například rajče nebo okurka. „Samozřejmě králíci nežerou to, co lidé, navíc mají velice citlivá střeva, proto je důležité kontrolovat to, co jim děti dávají. Ideální je seno, tráva nebo mrkev,“ vysvětluje Chalupa s tím, že na ostrově je cedule upozorňující na to, jaké jídlo je pro králíky vhodné.

Předobrazem jihočeského Králičího ostrova je japonský ostrůvek Okunošima, nazývaný Usagi Džima – tedy Ostrov králíků. Během 2. světové války na něm Japonci vysadili osm králíků, kteří se rozmnožili a postupně obsadili celé jeho území. Nyní jde v Japonsku o oblíbenou turistickou atrakci. Tuzemský ostrov je v porovnání s tím japonským podstatně menší. Má asi jen 700 metrů čtverečních.

Nápad umístit na kdysi zanedbaný ostrůvek zvířátka a přilákat na něj návštěvníky vzešel od starosty Lipna nad Vltavou Zdeňka Zídka. Obec na ostrově tedy před pár lety nechala vysekat trávu, postavila králičí krmítka a vysadila několik párů ušáků.

Králici se vrátí na pevninu v průběhu října, záležet bude na počasí. „Než přijdou první mrazíky budu je převážet domů do králíkárny. Nebudou mít na ostrově co žrát, nezmrzli by, ale po ledě by utekli nebo by se je našla liška. Uvidíme kolik jich bude,“ usmívá se Chalupa.

Tisková zpráva

Štítky králík, morče, ostrov, Lipno nad Vltavou, Králičí ostrov, Václav Chalupa, veslař, morče domácí, Vodní nádrž Lipno, seno, léto, olympijské hry, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ušatí nájemníci se vrátili na ostrov uprostřed lipenské přehrady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.