Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Třetina psů na soutěži v Přední Výtoni na Českokrumlovsku složila nejvyšší zkoušku

Téměř třetina účastníků mezinárodní soutěže záchranných psů v Přední Výtoni na Českokrumlovsku svým bodovým ziskem složila nejvyšší možnou zkoušku.

Ve třídenním závodě Intercup Humanity psi a jejich psovodi soutěžili ve třech disciplínách - v pátrání v lese, v sutinách a po pachové stopě. Ze 75 zúčastněných párů dosáhlo na nejvyšší zkoušku 22, soutěžící si tím zajistili možnost účasti na světovém šampionátu.

„Ovšem neznamená to, že všech 22 dvojic na mistrovství světa bude startovat. Záleží vždy na každé zemi, kolik zástupců na šampionát pošle,“ uvedla ředitelka závodu Petra Kučerová. V Přední Výtoni se utkali kynologové z 11 zemí.

Podle Kučerové jsou závody podobného charakteru pouze přípravou na skutečné události. Při nich pak záchranní psi pomáhají pátrat po lidech ztracených při živelních pohromách, po pohřešovaných lidech a tělech. Kučerová uvedla, že psi musí mimo schopností vyhledat daný cíl, být i dobře vycvičení v jiných aspektech. „Nesmí být třeba agresivní vůči jiným psům nebo lidem. Kvůli tomu byli na těchto závodech dva účastníci diskvalifikováni,“ řekla.

Čeští kynologové podle ní patří na mezinárodní úrovni ke špičce. V minulosti například pátrali po lidech po zemětřesení v Turecku nebo v Indii. „V České republice nejčastěji spolupracujeme s policií,“ uvedla. Dodala, že v Česku není pátrání v sutinách výjimečnou záležitostí. „Třeba jsme byli v Blansku u Kaplice, kde spadla stodola a nebylo jisté, zda si tam nehrály děti, nebo tam nežili bezdomovci. V Budějovicích se zase před časem při betonování zhroutil most a psi jsou i v těchto vysokých betonech schopni rozpoznat lidský pach,“ řekla.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky soutěž, záchranní psi, zkoušky, pátrání, pes, Přední Výtoň, okres Český Krumlov, Petra Kučerová, Česko, Turecko, Indie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetina psů na soutěži v Přední Výtoni na Českokrumlovsku složila nejvyšší zkoušku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.