Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soud dal za pravdu stížnosti na provoz autobusové linky v budějcké Krajinské ulici

Provoz midibusů v budějcké Krajinské ulici je v rozporu s územním plánem. Tak rozhodl krajský soud, ke kterému kvůli zavedení autobusové linky ulicí v centru jihočeské metropole podalo na město stížnost Sdružení majitelů domů v centru Českých Budějovic spolu s Obchodním centrem Vltavín. Busy budou ovšem ulicí jezdit dál, soud se totiž zabýval dočasným opatřením, mezitím už ale magistrát vydal opatření trvalé. Magistrát je připraven se proti verdiktu soudu odvolat.

Obousměrné vedení linky městské hromadné dopravy Krajinskou ulicí v historickém centru Českých Budějovic podle rozhodnutí krajského soudu odporuje platnému územnímu plánu. Soud dává stížnosti za pravdu i v tom, že ve věci nebyly dostatečně vypořádány připomínky dopravního inspektorátu.

Z odůvodnění, které se opírá o stanoviska vydaná ve stavebním a územním řízení, plyne, že úřad si nebyl jistý zapracováním připomínky do projektové dokumentace. To se vztahuje k připomínkám k trasám chodců a jejich možných kolizí s provozem městské hromadné dopravy, rozporům v dopravním značení, definováním parkovacích stání – pásů, které nejsou vodorovně značeny, zajištění rozhlednu v křižovatkách. Dopravní zrcadla osazená nejsou vzdor zahájení provozu městské hromadné dopravy po celé trase.

Sdružení majitelů domů v centru Českých Budějovic od začátku upozorňovalo i na to, že vjezd autobusů do Krajinské ulice, tedy do pěší zóny, ohrožuje chodce i cyklisty a zřejmě bude mít vliv i na statiku domů. 

ČTĚTE TAKÉ: Budějckou čtyřiadvacítku využívají hlavně školáci, senioři nebo maminky 
                         
s dětmi
                        VIDEO: Spor o Krajinskou ulici: Doprava do centra nepatří, zlobí se
                         
vlastníci historických domů. Je to ve světě běžná praxe, namítá radní

Podle odůvodnění je veřejný zájem porušen i se zřetelem k okolnosti, že trasa městské hromadné dopravy je vedena Městskou památkovou rezervací České Budějovice, k čemuž se v minulosti negativně vyjádřil Státní památkový ústav v Českých Budějovicích a správní orgány působící na úseku ochrany památek.

Soud se zabýval dočasným opatřením, magistrát už vydal trvalé 

„Rozhodnutí soudu respektujeme, ale zásadně s ním nesouhlasíme. Je to nesmysl. V územním plánu se sice píše o jednosměrném provozu, ale je v něm uvedeno, že se týká trolejbusové dopravy. Vše prověřoval útvar hlavního architekta, a proto by mělo být všechno v naprostém pořádku a v souladu. Každopádně, celou záležitostí se nyní zabývají právníci magistrátu. Uvidíme, jak budeme v této věci dál postupovat, s odůvodněním se teprve seznamujeme, dorazilo teprve včera, ve středu 9. května. Jsme ale i připraveni se případně proti verdiktu odvolat, podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu,“ uvedl náměstek českobudějovického primátora František Konečný. 

Krajským soudem projednávané opatření, které vydal českobudějovický magistrátní odbor dopravy a silničního hospodářství, mělo planost do letošního 30. června. Jenže už před několika měsíci vydal odbor dopravy trvalé opatření pro provoz v ulicích Krajinská a Hradební.

„Verdikt soudu se týká pouze dočasného opatření, ale my už máme vydané trvalé povolení. To znamená, že to provoz linky 24 nikterak neohrozí ani neomezí a midibusy Krajinskou ulicí jezdit nepřestanou,“ dodal Konečný.

Sdružení nepovolí, midibusy z Krajinské ulice hodlá dostat

„Je to tak, napadli jsme dočasné opatření, ale už činíme další kroky a napadneme i trvalé opatření. To to otázka několika dnů. Soud nám dal za pravdu v tom, co tvrdíme od začátku. A my budeme bojovat až do konce, protože městská hromadná doprava mezi historické domy do úzké uličky v centru Budějc, kde je památková zóna, prostě nepatří. Zavedení dopravy do historického centra je v rozporu se zákonem,“ odhodlaně tvrdil zástupce Sdružení majitelů domů v centru Českých Budějovic Karel Pražák.

Pražák potvrdil, že Sdružení majitelů domů v centru Českých Budějovic spolu s Obchodním centrem Vltavín nepovolí a vytrvale půjde za svým cílem. Tím je dostat městskou hromadnou dopravu z Krajinské ulice. A všichni zainteresovaní věří, že se jim to povede.

„Vždyť je to lumpárna největšího kalibru. Obrátíme se také na poslance, aby tady ministerstvo provedlo kontrolu. A až sem na začátku června přijede vláda, chceme se setkat s ministrem. Není přece možné, aby úředníci porušovali zákony a obyvatele šikanovali. To nám nařizují, co smíme a nesmíme, a oni si přitom dělají co chtějí a vše, jak se jim to hodí,“ rozčiloval se Karel Pražák.

Štítky doprava, stížnost, midibus, městská hromadná doprava, Krajinská ulice, soud, České Budějovice, magistrát, dům, František Konečný, Karel Pražák, Nejvyšší správní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud dal za pravdu stížnosti na provoz autobusové linky v budějcké Krajinské ulici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.