Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Levý a pravý břeh Vltavy konečně spojí nová lávka. Cyklisté se po ní projedou už za šest dní

Levý a pravý břeh Vltavy bude už za několik málo dní spojovat zbrusu nová lávka. Stavební práce v Rožnově u hřiště TJ Meteor se chýlí ke konci a cyklisté i pěší si tak budou moci cestu z centra nebo do centra Českých Budějovic zkrátit kolem řeky.

Most, který má zajistit bezpečné napojení cyklistických a pěších tras z města k obcím směrem na jih, stála zhruba 19 a půl milionu korun. Stavět se začalo v minulém roce, v provozu měl most být na jaře tohoto roku. Stavbu však doprovázely komplikace. „Na začátku bylo zdržení způsobené výstavbou na levobřežní polní cestě, po které se mělo staveniště zásobovat. Museli jsme se časově zkoordinovat se stavebníkem této cesty a z toho vzniklo zdržení na stavbě lávky. Dokonce proto musela proběhnout znovu soutěž na zhotovitele této veřejné zakázky,“ vysvětlil náměstěk českobudějovického primátora Petr Holický.

Do provozu bude lávka uvedena už příští týden, ve středu 6. června, ve 13:00. „Aktuálně odstraňujeme poslední vady a nedodělky a běží přejímka“ prozradil Holický.

ČTĚTE TAKÉ: Práce na výstavbě lávky přes Vltavu u Meteoru jsou v plném proudu 

Podle Holického by měla lávka pomoct i k zlepšení dopravy do školy a zaměstnání. Do centra Českých Budějovic se totiž po otevření lávky dostanou na kole i lidé z Boršova nad Vltavou, Homolí a Plané. „Každý, kdo přesedlá z auta na kolo, pomůže nejen sobě zdravějším životním stylem, ale také městu tím, že omezí exhalace a dopravní zácpy, navíc ušetří za parkování,“ dodává náměstek Petr Holický.

Fakta:
Nosnou konstrukci tvoří ocelový oblouk s dolní mostovkou, délka přemostění je 39 metrů. Založení je provedeno pomocí mikropilot, navazující spodní stavba je železobetonová, stejně tak opěrné stěny, mostní křídla a úhlové zdi. Úhlové zdi slouží jako základ pro přístupové rampy, kterými se překonávají výškové rozdíly mezi novým mostem a stávajících úrovní terénu na obou březích. V rámci levé rampy je vložen další ocelový mostní objekt o délce 17 metrů. Zemní tělesa v okolí opěr a ramp budou zpevněna kamennou rovnaninou. Vrchní vrstva lávky je provedena z přímopochozí izolace, na povrchy nájezdových ramp je použita betonová dlažba a živice. Podél je umístěno ochranné zábradlí, odvodnění lávky zajistí drenážní geotextilie a bodové odvodňovače. V rámci stavby je zahrnuto vodorovné a svislé dopravní značení.

Štítky lávka, Meteor, Rožnov, cyklitstická stezka, České Budějovice, Planá, Vltava, cyklista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Levý a pravý břeh Vltavy konečně spojí nová lávka. Cyklisté se po ní projedou už za šest dní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.