Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Fukušima je poučením pro Čínu i Česko

Jedinou cestou, jak rozvíjet jadernou energetiku, je jednoznačná priorita maximální rozumně dosažitelné úrovně bezpečnosti. Vždy je nutné přihlížet k místním specifikům, obecné principy jsou ale platné pro nejpočetnější zemi na světě, i střední Evropu. Shodli se na tom nejvyšší představitelé čínského i českého jaderného dozoru při pracovním jednání koncem května v Praze.

Drobné úpravy dokumentace i investice za stovky milionů do speciálně upravených výkonných dieselgenerátorů, zodolnění budov, nebo doplnění těžké techniky. Tak vypadal soubor opatření v českých jaderných elektrárnách, které doplnil provozovatel v návaznosti na zátěžové testy. Komplexní posouzení trvalo přes tři roky a obsahovalo množství analýz, modelů a inženýrských odhadů. Se zkušenostmi z testování i zavádění novinek se český Státní úřad pro jadernou bezpečnost dělil v minulých dnech s čínskými kolegy.

„Havárie elektrárny ve Fukušimě je kromě jiného obrovský zdroj poučení, na tom je naprostá shoda. Stejně k tomu přistupuje i Čína, která s velkým nasazením rozvíjí jadernou energetiku, a jsem ráda, že jí můžeme nabídnout některá naše řešení a zkušenosti,“ hodnotí důležité jednání předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. 

Celou sobotu například strávili nejvyšší představitelé čínského jaderného dozoru v Temelíně. Nezajímala je jen čistě technická řešení, ale především jejich aplikace a vzájemné propojení, včetně například úlohy hasičů. „Pro nás je velmi důležitý přenos takzvaných dobrých praxí. Tedy sdílení dobrých řešení mezi elektrárnami a firmami a platí to samozřejmě i pro návštěvy z takto důležitých institucí. Proto jsme za tuto příležitost velmi rádi,“ uvedl ředitel divize jaderná energetika společnosti ČEZ Bohdan Zronek, který většinu takzvaných pofukušimských opatření sám návštěvníkům představil.

Foto Petr Šuleř

Štítky Temelín, Fukušima, Čína, Česko, jaderná energie, Praha, střední Evropa, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Dana Drábová, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fukušima je poučením pro Čínu i Česko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.