Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Nejvyšší ocenění Evropské komise poprvé putuje do České republiky. Díky Jihočechovi

Každý rok uděluje Evropská komise své nejvyšší ocenění, EU Sustainable Energy Awards. Ale poprvé v historii tato významná cena putuje do České republiky. A to díky Jihočechovi Pavlovi Podruhovi, zakladateli a jednateli společnosti Český ostrovní dům, zabývající se soběstačností architektury a vývojem nástrojů pro vlastní výrobu, ukládání a sdílení elektrické energie.

„Tohle je prostě neskutečná pecka! Jako první Češi v historii a jediní bez dotační podpory jsme získali nejvyšší ocenění Evropské komise, EU Sustainable Energy Awards. Velká euforie,“ uvedl na facebookovém profilu Českého ostrovního domu dvaatřicetiletý rodák z Českého Krumlova Pavel Podruh.

ČTĚTE TAKÉ: Manažerem roku je mladý Jihočech. Na Pražském hradě převzal cenu za inovace a baterie

To, co Evropská komise při rozhodování komu své nejvyšší ocenění udělí obzvláště hledala, byl inovativní přístup. „Něco, co by nás inspirovalo po celé Evropě. A co by bylo možné replikovat v dalších zemích," shodli se komisaři. A prestižní ocenění EU Sustainable Energy Awads poprvé v historii putuje do České republiky.

„V posledních třech letech jsem oslovili čtyři milony lidív České republice systémem energeticky soběstačných domů. Vyvinuli jsme prototyp nové domácí baterie. Vybudovali jsme velkou studentskou architektonickou soutěž. Také jsme vytvořili vlastní stystém řízení energetiky v domácnostech. Sdílíme své know-how a komletní projekty úplně zdarma, abychom inspirovali další k replikaci. Možná si z našich nápadů někdo vybuduje vlastní podnikání. To je vlastně i cílem," uvedl při slavnostním udělení ocenění v Bruselu Pavel Podruh.

„Jsme tým čtyř lidí a nevyužíváme žádných evropských ani státních dotací. Jsme malá společnost, pracujeme zespodu, ale máme žraločí dravost," dodal úspěšný Jihočech.

Autoři | Zdroj Facebook Český ostrovní dům

Štítky ocenění, Evropská komise, Česko, historie, Český ostrovní dům, Pavel Podruh, Evropská unie, Český Krumlov, Evropa, Pražský hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Nejvyšší ocenění Evropské komise poprvé putuje do České republiky. Díky Jihočechovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.