Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ministr zemědělství v demisi Milek odvolal šéfa českobudějovického výstaviště Kutnera

, aktualizováno 20. června 2018, 22:53

Po dvou letech skončil ve funkci ředitele Výstaviště České Budějovice Leoš Kutner. Areál výstaviště, který pořádá celou řadu akcí a je známý především díky agrárnímu veletrhu Země živitelka, spadá pod ministerstvo zemědělství. Právě jeho šéf v demisi Kutnera odvolal.

Vláda v demisi pokračuje v čistkách ve státních firmách. A ačkoliv odvolání ředitele českobudějovického výstaviště Leoše Kutnera došlo už před dvěma měsíci, resort o tom doposud nikde neinformoval, jako první na odvolání upozornil týdeník Euro. Podle něj byl Kutner, který připravoval další rozvoj a modernizaci zastaralého areálu, odvolán nečekaně a na hodinu. Těsně před odvoláním mu dokonce měla být vyplacena manažerská odměna za splnění cílů za minulý rok.

Dnes už exšéf českobudějovického výstaviště je tak dalším vysoce postaveným manažerem, kterého ministr zemědělství v demisi Jiří Milek odvolal. Před Kutnerem skončili také ředitel Lesů České republiky Daniel Szórád a šéfka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová.

Novým předsedou představenstva státní společnosti Výstaviště České Budějovice byl jmenován Mojmír Severin, odborník na zemědělství, který doposud působil v Moneta Money Bank.

Že Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, jehož stoprocentním akcionářem je ministerstvo zemědělství, odvolal ředitele Výstaviště České Budějovice Leoše Kutnera potvrdil primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda. Ten řekl, že nový ředitel výstaviště Mojmír Severin ho již navštívil. „Přišel se představit, že je novým ředitelem. Jinak bych to nevěděl," uvedl Svoboda.

Finanční ředitel výstaviště a místopředseda představenstva Zdeněk Volf  řekl, že k 31. květnu skončil na vlastní žádost obchodní ředitel firmy Václav Polan. Novou obchodní ředitelkou je Eva Jílková.

Personální změna má přinést další očekávaný dynamický rozvoj společnosti

Stoprocentním akcionářem Výstaviště České Budějovice je od loňského roku Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Podle údajů ve Sbírce listin byl Kutner odvolán v polovině dubna. Mluvčí fondu Neli Vesselinova řekla, že s Kutnerem fond ukončil spolupráci dohodou. Vesselinova jako důvody odvolání uvedla Kutnerova manažerská pochybení.

„Za nejvýznamnější důvody odvolání Kutnera považuje fond zejména manažerská pochybení s dopadem na obchodní a personální vedení společnosti, nepřesné či neúplné informace o hospodářském výsledku společnosti a nedostatečnou komunikaci ve vztahu k jedinému akcionáři," řekla Vesselinova.

Nový ředitel Severin má zkušenosti z bankovního a agropotravinářského sektoru, působil i v Moneta Money Bank. Vystudoval provozně podnikatelský obor na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

Stát obměnil vedení výstaviště v roce 2016. Podle fondu rozjel nový management potřebné změny, na jejichž základě by se z areálu mělo stát moderní výstaviště, které by sloužilo i jako odpočinková zóna pro trávení volného času. „Věříme, že tato personální změna přinese další očekávaný dynamický rozvoj společnosti," uvedl fond v tiskové zprávě.

Finanční ředitel Volf loni řekl, že vedení výstaviště chce v dalších letech zbourat pavilony E a F, postavit administrativní budovu za 350 milionů korun a předělat vstup pro pěší. Letos chtělo Výstaviště investovat 126 milionů korun. Do roku 2022 chce výstaviště investovat 690 milionů korun.

Podle Vesselinove musí Severin dokončit změny s cílem zpřístupnit areál široké veřejnosti a vytvořit koncepci rozvoje areálu.

Výstaviště s areálem o rozloze 25 hektarů má 27 pavilonů. Jejich výstavní plocha je 6303 metrů čtverečních. Tržby z prodeje výrobků a služeb loni klesly o pět procent na 84,7 milionu korun, zisk po zdanění byl 3,84 milionu, meziročně nižší o 57 procent. Vyplývá to z dat, které poskytla Vesselinova. Agrosalon Země živitelka loni přilákal 109 278 lidí, nejvíce od roku 2005.

Autoři | Foto Budějcká Drbna | Zdroj ČTK

Štítky společnost, politika, byznys, výstaviště, odvolání, Leoš Kutner, ředitel, Milek, ministr, České Budějovice, kongresové centrum, Jiří Milek, Země živitelka, Ministerstvo zemědělství České republiky, Jiří Svoboda, Moneta Money Bank, Daniel Szórád, Lesy Česk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr zemědělství v demisi Milek odvolal šéfa českobudějovického výstaviště Kutnera  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.