Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Krumlově budou pokračovat záchranné práce na Barevné skále

V Českém Krumlově budou od pondělí 25. června pokračovat záchranné práce na Barevné skále. Její část je stále v havarijním stavu a je potřeba ji odstranit. Ze skály bylo zatím odlomeno 900 tun, podle statika hrozilo, že se část masivu zřítí. Firma odláme dalších 400 tun. Náklady budou kolem tří milionů korun, za první etapu prací zaplatily Lesy České republiky 5,9 milionu korun.

Státní plavební správa kvůli rizikovému stavu skály omezila provoz na Vltavě. Povodí Vltavy zahradilo propust pod skálou pomocí trámů, před jez, který se sjíždět nesmí, umístilo síť. Vodáci projedou pod skalou jen do pěti metrů od levého břehu. Lodě přenášejí po levém břehu, někteří jez sjíždějí přes korunu. 

„Byl to havarijní stav a havarijním pořád zůstává. Nehrozí teď už zřícení tisíce kubíků, ale čtyř set kubíků. Pořád jsou tam místa, která je třeba odlámat a odtěžit, a když ne, tak spadnou samy. Skála jako celek byla velice špatná. Vrcholová část do hloubky čtyř, pěti metrů je silně rozvolněná. Většina nebezpečných partií se odstranila, ale pořád jsou v tom celku bloky, které hrozí zřícením,“ řekl znalec Jiří Růžička, který doporučil, aby se skála sanovala okamžitě.

ČTĚTE TAKÉ: Riziková část Barevné skály v Českém Krumlově je odlomená. Zbytek projde kontrolou

Některé bloky se podle něj musí přikotvit, jiné vyspárovat, místy je třeba dát sítě, aby na několik desítek let přestala být skála riziková. Na to, že je skála značně zvětralá, upozornil již začátkem června ředitel firmy Strix Dušan Dufka. Zároveň prozradil, že další záchranné práce začnou v pondělí 25. června. „Práce budou pokračovat dál, protože se objevil další havarijní stav, který se předtím nepředpokládal, respektive nebyl vůbec vidět. Po odstranění těch zhruba 900 tun kamení je teď doporučeno, aby se pokračovalo dále zhruba polovičkou. Prakticky bychom to chtěli zahájit už příští týden, abychom co nejméně omezili turistickou sezonu,“ řekl ředitel krajského ředitelství Lesů České republiky Radek Pomije.

Práce by měly trvat do poloviny července, náklady budou asi poloviční než při první etapě.

Foto | Zdroj ČTK

Štítky Barevná skála, odlomení, zákaz, Český Krumlov, skála, Lesy České republiky, Povodí Vltavy (státní podnik), Státní plavební správa, Vltava, Jiří Růžička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krumlově budou pokračovat záchranné práce na Barevné skále  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.