Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na dovolenou můžete vyrazit s domácími mazlíčky. Možností jsou ale i zvířecí hotely

Spolu s letní dovolenou řada lidí řeší, jak po tuto dobu naložit se svými domácími mazlíčky. Někteří do zahraničí vyrazí i s nimi, jiní musí pro své čtyřnohé parťáky hledat hlídání. Možností už je v této době opravdu hodně.

Pokud cestujete do zahraničí ve společnosti vašeho zvířecího parťáka, je nutné dodržet určitá pravidla. Každé zvíře by mělo být označeno mikročipem, uznáváno je také tetování, které ale musí být jasně čitelné a provedeno dříve než 3. července 2011. Kromě mimořádných akcí, jako jsou soutěže, výstavy nebo sportovní akce nesmí lidí v rámci Evropské unie cestovat s více než pěti domácími mazlíčky.

„Před cestou si chovatel musí u schváleného soukromého veterinárního lékaře také zajistit pro své zvíře pas, který platí ve všech členských státech Evropské unie.  V pasu musí být uvedena osoba, kterou zvíře do zahraničí doprovází, touto osobou bývá zpravidla majitel. Pokud zvíře doprovází někdo jiný, musí mít v takovém případě písemné zmocnění majitele,“ upozornil mluvčí státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Zvíře musí být před cestou očkováno proti vzteklině, a to minimálně 21 dní před dovolenou. Pokud budete se psem cestovat do Velké Británie, Irska, na Maltu či do Finska musí být zvíře 120 až 24 hodin předem odčerveno. Je důležité tuto skutečnost zaznamenat ve vydaném pasu. Pro cestování se zvířetem mimo území EU musí být splněny dovozní podmínky stanovené konkrétní třetí země. 

Podle cvičitelky psů Elišky Brabcové je také velmi důležité, najít si v místě dovolené předem veterinární ordinaci. „Například v Chorvatsku je bourovčík jižní, se kterým když se pes setká, tak je třeba jet k veterináři ihned,“ vysvětluje.

Psí hotely je třeba objednávat dopředu

Ne na každou dovolenou ale mohou zvířecí parťáci vyrazit se svými pány. Některé země například zakazují vstup na své území s určitými plemeny psů. Většinou se jedná o bull plemena.

Možností hlídání domácích mazlíčků už je ale naštěstí velké množství. V mnoha příkladech pomohou ostatní členové rodiny. Na oblíbenosti ale v posledních letech získávají psí hotely, které mají zpravidla celé léto plno. 

„Mám zkušenost s jedním psím hotelem tady na jihu Čech, kam dávám své psy už zhruba tři roky. Vždycky na týden v létě a jsem opravdu spokojená. Majitelé jsou skvělí lidé a psům se věnují, chodí na procházky a hrají si s nimi. Vždycky dostanu i fotky a videa z pobytu,“ prozradila Patricie Ševčíková ze Strakonic.

Ceny psích hotelů se přitom ve většině případů odvíjejí od velikosti psa. V průměru se za malé plemeno platí sto padesát korun, u středních a velkých plemen je cena o padesát až sto korun vyšší. Některé hotely nabízejí hlídání i jiných mazlíčků jako jsou želvy, morčata, fretky nebo králíčci. U nich se cena pohybuje kolem padesáti korun.

Foto pixabay.com

Štítky dovolená, léto, domácí mazlíčci, hlídání, cestování, hotel, pes, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dovolenou můžete vyrazit s domácími mazlíčky. Možností jsou ale i zvířecí hotely  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.