Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Pozor, zhasínáme.

Není zcela obvyklé, aby městští úředníci projevili smysl pro humor. V případě pojmenování malé fontánky v parku Na Sadech se tak stalo.

Ale popořádku. Pokud navštívíte park Na Sadech, uvidíte zde celkem tři fontánky. Jedna, ta největší, je u Mariánského náměstí. Druhá je u Polikliniky Sever. Ano, je to ta s malým, schouleným chlapečkem, který sedí v podřepu na kameni a obdivuje žábu. Třetí a zároveň nejmenší fontánka je umístěna v prostoru mezi sochou zakladatele města Přemysla Otakara II. a památníkem Adalberta Lanny.  Je nenápadná a možná, že jste si ji ani nevšimli. Tuto možnost ostatně naznačuje i oficiální městský dokument z roku 1999 s názvem Přehled kašen a fontán. Ten k této fontánce mimo jiné uvádí: „Kašna dnes není ničím zajímavá, je i vzdálená chodníkům v parku, a tak i pohledům chodců…“. Tolik několik úvodních vět. Proč ale o fontánce vůbec píšeme? Čím nás zaujala?

Uprostřed fontánky je kamenný sokl, na kterém kdysi stály dvě volavky. Ne živé, ale byly to sochy od Františka Mrázka. Dle informací, které máme k dispozici, sochař dokončil volavky před rokem 1965. Vytvořeny byly z laminátu, materiálu, který byl tehdy moderní. Dvě volavky se k sobě tulily 30 let. Na zimu je pracovníci technických služeb vždy uklidili, aby je s prvním jarním sluníčkem opět připevnili na betonový podstavec doprostřed fontánky.

Nikdo si ale nepamatuje, co se s volavkami stalo okolo roku 1995. Najednou volavky nebyly, ulétly. Tedy neulétly, pravděpodobně je někdo ukradl. Mysleli jsme, že se více informací dozvíme od pamětníků.  Oslovili jsme tehdejšího primátora města, některé náměstky, vedoucí oddělení kultury, lidi z muzea i pracovníky, co mají na starosti vodu ve městě. Nikdo neumí odpovědět při jaké příležitosti volavky zmizely. Co ale víme určitě, že v roce 1997 jsou v technické dokumentaci pro rekonstrukci kašny uváděny jako ukradené. To potvrzuje i fotodokumentace s prázdným soklem.

Jak je to s tím úřednickým humorem? Je to spíše černý humor, ale v současné době se fontánka v městské evidenci uvádí pod názvem Ukradené volavky. Možná, že bychom si mohli nyní vypůjčit jednu repliku ze známého Formanova filmu: „My teď na chvíli zhasneme a kdo to ukradl, ať to vrátí“. Jen doufám, že při této příležitosti by nezmizel i chlapeček s žábou.

Ještě malá poznámka – díla sochaře Františka Mrázka můžeme vidět i na jiných místech v našem městě. Například u Experimentu jsou ve fontánce jeho labutě, nebo poblíž pivovaru Samson na kamenném soklu odpočívá mírně erotická mladá panna obklopená vodní hladinou.

A na úplný závěr bychom chtěli poděkovat paní Barboře Janoušové a pánům Jiřímu Lipoldovi a Tomáši Hobizalovi, kteří nám poskytl o fontánce Ukradené volavky nejvíce informací. Děkujeme.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Milan Binder, Martin Maršík, České Budějovice, fontány, dvě volavky, Na Sadech, Přemysl Otakar II., piedestal, Vojtěch Lanna mladší, František Mrázek, Mariánské náměstí (Brno), BUDĚJOVICKÝ MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR a.s., kašna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Pozor, zhasínáme.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.