Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Energeticky soběstačné bydlení může být komfortní, tvrdí zakladatel Českého ostrovního domu

Projekt Český ostrovní dům vyvinul nový systém, který bude umět sám rozmýšlet, kterou spotřebu elektrické energie upřednostnit nebo odložit. Po ročním testování je připraven k aplikaci do praxe. Jeho vývoj trval dva roky.

„Lidé se nechtějí moc omezovat. Zajištění současného komfortu bydlení v soběstačném nebo i napojeném domě snažícím se o maximalizaci své nezávislosti vyžaduje poměrně sofistikovaný způsob koordinace jednotlivých technologií. Náš Independence System dokáže předpovídat a dynamicky reagovat na stav energie a zvyklosti uživatele. Zároveň je bezpečný, dům je stále provozuschopný, i když by cokoliv vypadlo z provozu. To je pro nás důležité,“ komentuje fungování systému Pavel Podruh, zakladatel projektu Český ostrovní dům.

Elektřinu dodávají soběstačným budovám nejčastěji fotovoltaické elektrárny. Ty fungují v závislosti na počasí. V letních měsících je energie přebytek a v zimě se jí nedostává. Majitelé domů využívající primárně vlastních zdrojů energie proto přemýšlejí dopředu o tom, kdy budou například prát nebo vařit. Používání spotřebičů náročnějších na energii je už nyní možné automaticky rozvrhnout a majitelům tak odpadá nutnost vést vše v patrnosti.

ČTĚTE TAKÉ: VIDEO: Nejvyšší ocenění Evropské komise poprvé putuje do České republiky. Díky Jihočechovi 

Na trhu je dostupných mnoho takzvaných smart home systémů, které částečně pomáhají řídit domácnost. Umějí například tlumit světla či hudbu, automaticky při vysoké venkovní teplotě stáhnout okenní rolety nebo na dálku zapnout topení pomocí mobilního telefonu. Program, který by však sám bezpečně řídil páteřní technologie v domácnosti jako dynamický organizmus a distribuci elektrické energie rozmýšlel podle toho, kam je ji potřeba investovat a které činnosti je lepší posunout v čase, v současnosti neexistuje.


Zakladatel projektu Český ostrovní dům Pavel Podruh.

Hotový program bude využitelný jak v soběstačných budovách, tak pasivních či nízkoenergetických domech a komplexech. Český ostrovní dům ho vyvinul s přední českou elektroinstalační společností ELPRAMO a největším distributorem lithiových baterií v Evropě, českou firmou GWL Power. Nyní se připravuje veřejný showroom včetně poradenství již ve fázi přípravy stavby a výběru technologií.

„Náš Independence System bude zatím fungovat na výběrové bázi. Spolu s partnery musíme vybírat mezi poptávkami ty, které jsou nejzajímavější, ať už svým rozsahem, nebo originalitou. Všichni jsme kapacitně vytíženi, a tak nás musí něco skutečně zaujmout, abychom upozadili jinou práci. Zdaleka to nemusí být jen o velikosti poptávky,“ dodává Podruh.

Tisková zpráva

Štítky Český ostrovní dům, novinka, energie, projekt, dům, Pavel Podruh, Evropská komise, Lik2020 a.s. v likvidaci, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Energeticky soběstačné bydlení může být komfortní, tvrdí zakladatel Českého ostrovního domu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.