Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Barevná skála v Českém Krumlově je stabilní, vodáci pod ní opět projedou

Barevná skála v Českém Krumlově je po dvou měsících sanace stabilní. Lesy České republiky nechaly odtěžit 1500 tun zvětralé horniny. Za záchranné práce zaplatily deset milionů korun. Vodáci, kteří nesměli propust pod skálou sjíždět, ji ode dneška, středy 8. srpna opět projedou.

Podle původních odhadů hrozilo, že se z Barevné skály zřítí tisícitunový blok. Řeka Vltava byla v místě pro vodáky proto částečně zavřená. Nyní jsou cesta pod skálou i úsek Vltavy u Barevné skály zase bezpečné. Podle znalce je skála stabilní. „Lesy České republiky během dvou měsíců vyřešily havarijní situaci. Sanace skončila, místo je bezpečné," uvedla mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová. „Vodáci projedou propust od dnešních odpoledních hodin," řekl Radovan Honza z Povodí Vltavy.

Pracovníci povodí namátkově kontrolovali, zda vodáci zákaz dodržují, žádné pokuty neuložili. Skála nebude minimálně dalších čtyřicet let vyžadovat další aktivní zásahy, uvedl krajský ředitel podniku Lesy České republiky z Českých Budějovic Radek Pomije. Řekl, že skála původně ohrožovala provoz jak na řece, tak na přilehlé silnici. „Dnes je skála zabezpečená, znaleckými posudky byla posouzena jako bezpečná," řekl Pomije.

Práce na skále, v níž byly viditelné trhliny, začaly letos 21. května. Koncem července bylo hotovo. V první fázi odlomila firma Strix z Chomutova tisíc tun horniny. Podle znalce ale havarijní stav dál trval. „Okolí skály, tedy cesta i řeka, nebyly bezpečné. Hornina se mohla uvolnit kdykoli. Proto jsme v pracích pokračovali," uvedl Pomije. Firma odlomila dalších 500 tun. Skálu zpevnily kotvy a největší spáry cementová zálivka.

Vstupu na silnici pod skalou bránil dvoumetrový plot, pro vodáky platil zákaz proplouvat propustí u pravého břehu Vltavy. „Žádné nebezpečí už nehrozí," řekl Pomije.

Otevřená je cesta pod skálou a ode dneška, středy 8. srpna i Vltava pod skálou v celé šíři koryta. Kvůli rizikovému stavu skály omezila v květnu Státní plavební správa provoz na řece: Povodí Vltavy zahradilo propust v místě trámy a před jez, který se sjíždět nesměl, umístilo síť.

„Tak to je skvělá zpráva. Sice to nebyla až tak zásadní komplikace, když se muselo proplouvat jen po levé straně řeky, alespoň ne pro mě, ale i tak je to fajn, že se vše vrátilo k normálu. Ještě se chystáme na vodu na konci srpna, tak si to tam sjedu tak, jako dřív," byl potěšen zprávou o zrušení zákazu proplouvat propustí po pravé straně břehu Vltavy Jan Vonásek z Českých Budějovic.

Vodáci projížděli pod skálou jen do pěti metrů od levého břehu. Lodě přenášeli po levém břehu, někteří jez sjížděli přes korunu. Na skále je nyní vyznačeno asi deset míst, zejména u větších spár, která budou Lesy České republiky monitorovat. Každý rok na jaře nechá státní podnik spáry přeměřit, jednou za dva roky pozve geotechnika. Tento postup doporučil i znalec, který zpracoval závěrečný posudek.

Oblíbené trasy měli na skále horolezci. Také kvůli nim se nyní uvolněný masiv kotvil a nezpevňoval sítěmi. Většina lezeckých tras se odlomením kamene narušila. Horolezci je ale znovu vyznačí.

Autoři | Foto

Štítky společnost, vodák, skála, nebezpečí, České lesy, Papouščí skála, Českokrumlovsko, Český Krumlov, Lesy České republiky, Vltava, Povodí Vltavy (státní podnik), České Budějovice, Státní plavební správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Barevná skála v Českém Krumlově je stabilní, vodáci pod ní opět projedou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.