Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VIDEO/FOTO: V Českých Budějovicích začal agrosalon Země živitelka

Ani letos nechyběl na slavnostním zahájení mezinárodního agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích prezident České republiky Miloš Zeman, který na jih Čech přiletěl vrtulníkem. Úvodním proslovem v Pivovarské zahradě zahájil už pětačtyřicátý ročník výstavy. Zahájení se zúčastnil také jeho předchůdce Václav Klaus. Země živitelka trvá v Českých Budějovicích až do úterý 28. srpna.

Prezident republiky Miloš Zeman při slavnostním zahájení Země živitelky znovu podpořil výstavbu kanálu Dunaj-Odra-Labe. „Pokud jde o sucho, chtěl bych jenom připomenout, že jsou kroky malé a kroky velké. Takovým maličkým krokem, který byl v mé kompetenci, bylo, že jsme v lánském parku obnovili zanedbaný rybník, který měl propustné dno," řekl Zeman, který podobné kroky doporučil každému, kdo má možnost. „A velký krok může být koridor spojujíc Dunaj s Odrou," dodal. Připomněl, že bývalý ministr zemědělství Jiří Milek uvedl, že tento koridor by mohl přinést vodu na jižní Moravu. „Doufám, že bude mít Mirek Toman stejný názor," uzavřel proslov prezident.

Poté, co Zeman zahájil z pódia Zemi živitelku, poseděl zhruba deset minut vedle pódia, kde mu slivovici nabízel František Cáb, který jezdí na Zemi živitelku od roku 1998. Pak nasedl prezident do golfového vozítka, které řídil ministr zemědělství, a přejeli k pavilonu T1. V pavilonu vítali prezidenta polévkou, Zeman ochutnal i jednohubky. Po neveřejném setkání ve stánku Potravinářské komory České republiky přejel Zeman na oběd do pivovaru Budějovický Budvar. Lidé na prezidenta čekali v pavilonu T1 i před ním téměř hodinu a půl. Jedna z dívek měla na tričku nápis Hello, Kundy a na nohou cvičky, na jedné byl nápis Pravda a na druhé Láska.

Na zahájení agrosalonu přijel i bývalý prezident Václav Klaus. Podle něj příroda dokazuje, že je mocná proti tomu, co dokážou udělat sami lidé. Informace o letošní horší úrodě jsou pak podle něj na úrovni statistické chyby. Ocenil robustnost českého zemědělského sektoru.

Ministr zemědělství Miroslav Toman přislíbil pomoc zemědělcům postiženým letošním suchem, konkrétnější ale nebyl. Zároveň ocenil práci českých zemědělců, kteří podle něj sklízeli úrodu v extrémním počasí. „Věřím, že i potravináři zvládnou zpracovat úrodu, na kterou se jejich kolegové nadřeli," řekl ministr.

Prezident Agrární komory České republiky Zdeněk Jandejsek při zahájení agrosalonu podotkl, že i přes sucho není situace s úrodou obilovin katastrofální.

Na šestidenní Zemi živitelce se představí 550 vystavovatelů z více než 20 zemí, organizátoři očekávají, že zemědělskou a potravinářskou výstavu navštíví jako v minulých letech přes sto tisíc lidí. Agrosalon připomene historii českého zemědělství. Národní zemědělské muzeum vystaví přes 100 let staré motorové pluhy Praga K a Excelsior P, historické traktory a žentoury.

ČTĚTE TAKÉ: Větší, pestřejší a zajímavější. Taková bude už pětačtyřicátá Země živitelka

Zájemci se ale budou moci podívat i na nové technologie, jako jsou čidla pro kontrolu půdy, samořiditelné traktory s vestavěnou GPS, drony s kamerou nebo automatický systém dojení. Mezi zajímavosti patří mlátička CR10.90 zapsaná v Guinnessově knize rekordů, za osm hodin sklidila téměř 800 tun pšenice. Lidé uvidí i nový stroj Holmer na sklízení cukrové řepy, který váží 32 tun a dokáže za hodinu vyorat řepu z 36 tisíc metrů čtverečních.

Poprvé bude na Zemi živitelce pavilon nejlepších českých vín či prezentace anguského skotu. V areálu bude přes sto venkovních kotců pro hospodářská zvířata. V amfiteátru si lidé prohlédnou práškovací letadlo Čmelák. Do programu patří i ukázky stříhání a dojení koz či ovcí. Základní vstupné je stejné jako loni, 140 korun.

Zahájení 45. ročníku agrosalonu Země živitelka

Čtvrtek, 23. srpna 2018, 12:01

Zahájení 45. ročníku agrosalonu Země živitelka
Zahájení 45. ročníku agrosalonu Země živitelka

Autoři | Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky společnost, výstava, agrosalon, Země živitelka, zahájení, prezident, Miloš Zeman, České Budějovice, Česko, Václav Klaus, pavilon, ministr zemědělství, Jiří Milek, Vodní koridor Dunaj–Odra–Labe, Miroslav Toman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO/FOTO: V Českých Budějovicích začal agrosalon Země živitelka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.