Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Druhý temelínský blok obnovil výrobu elektřiny

Temelínský druhý blok začal dnes v noci vyrábět elektřinu. Odstaven byl plánovaně kvůli výměně paliva od začátku 29. června. Odstávka trvala 61 dní a energetici během ní vyměnili například třetinu paliva, zkontrolovali bezpečnostní systémy a provedli hned několik desítek modernizací. Celkově měl harmonogram odstávky přes 13 tisíc činností. Před dosažením plného výkonu čekají energetiky ještě testy na osmdesátiprocentím výkonu reaktoru.

„Důležité práce probíhaly kolem turbíny a bezpečnostních systémů,“ vysvětlil mluvčí elektrárny Marek Sviták. Velkým čištěním prošly bazény pod věžemi tři a čtyři. Jedna z hlavních modernizací se týkala vysokotlakého dílu turbíny. Pro zlepšení odvodnění zde technici instalovali dvě přibližně třicet metrů dlouhé trasy o průměru až 200 milimetrů.

Díky úpravě se zvýší dosažitelný výkon bloku. Energii navíc získáme zvýšením energetické účinnosti zařízení v nejaderné části, nezvyšujeme tedy výkon reaktoru. Pouze lépe využíváme existující zařízení. Vyšší výkon znamená elektřinu pro přibližně sedm tisíc českých domácností,“ vysvětlil temelínský ředitel Jan Kruml. Stejná úprava proběhla na prvním bloku začátkem letošního roku.

Temelín tak má za sebou obě odstávky pro výměnu paliva. V součtu je zkrátil o pět dní. „Opakované zvládnutí odstávek je dobrý signál, i když prioritou je kvalita odvedené práce. Teď je naším úkolem zajistit bezpečný a plynulý provoz, závěry budeme dělat až na konci roku,“ zdůraznil člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek.

Pozornost energetiků se nyní začne upírat na Dukovany, které ještě dvě plánované odstávky čekají. Ta první začne 1. září a pracovníci během ní například vymění pětinu paliva. „Odstávky jaderných bloků plánujeme tak, abychom se vyhnuli jejich souběhu. Je to dobré jak pro energetickou stabilitu, tak i pro koordinaci a co nejlepší efektivitu prací,“ doplnil Zronek.

Foto Petr Mareš

Štítky Temelín, palivo, odstávka, elektřina, Jan Kruml, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhý temelínský blok obnovil výrobu elektřiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.