Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Temelín bude promítat na speciálním plátně. Připomene tak stoleté výročí republiky

Na speciální show na netradičním plátně se může veřejnost těšit v závěru tohoto týdne u Jaderné elektrárny. Přímo nad vodní hladinou budou moci návštěvníci vidět důležité milníky z uplynulých sta let. Netradiční show s názvem STOpy se uskuteční v zámeckém parku u Infocentra Jaderné elektrárny Temelín 27. a 28. září. Pro návštěvníky je vstup zdarma.

Speciální vysokotlaké čerpadlo vytvoří přímo nad vodní hladinou rybníčku v parku u temelínského Infocentra plátno o velikost 240 metrů čtverečních. Vlastní projekci pak zajistí projektor s vysokou svítivostí, aby dokázal nasvítit vodní stěnu. „Díky průhlednosti vody se stěna stává neviditelným plátnem, na kterém se celý příběh odehrává. V divákovi tak vzbuzuje pocit, že objekty vychází přímo z rybníčku, vznáší se nad ním i následně mizí pod hladinou. Jedná se o tzv. holografický efekt,“ uvedl Lukáš Kapinus z Art4Promotion, který je také autorem celého scénáře. Doplnil, že půjde o kombinaci animací, videí i fotek důležitých českých, ale i světových událostí.

Netradiční vodní show je součástí festivalu Vltava žije, jehož převážná část se uskuteční v Českých Budějovicích. Spojení festivalu s temelínskou elektrárnou se podle energetiků přímo nabízí. „Díky Vltavě „žije“ i elektrárna. Vltavská voda je pro náš provoz nezbytná. Navíc i touto cestou si chceme připomenout 100 let vzniku samostatné české republiky, ale i 100 let rozvoje české energetiky,“ poznamenal temelínský ředitel Jan Kruml.

„Vodní stěna se vytvoří na hladině zámeckého rybníčku. Půjde v podstatě o uzavřený okruh, kdy se voda bude vracet zpět do rybníčku. Rozhodně to nebude znamenat vyšší spotřebu vody,“ uvedl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Promítat se bude ve čtvrtek i pátek. Přibližně desetiminutová projekce se bude opakovat každých patnáct minut. Začíná se ve 20 hodin, hladina zámeckého rybníčku se uklidní ve 23:30. Součástí bude i noční prohlídka temelínského Infocentra. Vstup je zdarma a pro lidi z Týna nad Vltavou bude zajištěna bezplatná kyvadlová doprava.

Autoři | Foto Art4Promotion

Štítky Temelín, výročí, sto let, show, promítání, plátno, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, Vltava, Jan Kruml, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín bude promítat na speciálním plátně. Připomene tak stoleté výročí republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.