Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Budějce mají nový unikát. Biologické centrum vytvořilo Mikrárium

Světelná stěna s tisíci mikroskopických sklíček a reliéfem bohyně Gaii, poskládaným z desítek motýlů, brouků, kůstek, tasemnic, šupin, rostlin i rybiček. To je Mikrárium, nové unikátní dílo v Biologickém centrum Akademie věd České republiky, v němž se spojuje příroda, věda a umění.

Objekt pokrývající od podlahy až ke stropu stěnu širokou více než 4 metry mohou lidé vidět ve vstupní hale Biologického centra Akademie Věd České republiky na Branišovské ulici v Českých Budějovicích. Veřejnosti se slavnostně představí v pátek 5. října odpoledne při Noci vědců.

Inspiraci pro vznik Mikrária si přivezli českobudějovičtí vědci z univerzitního přírodovědného muzea v Londýně, kde jsou podobně vystaveny biologické vzorky na mikroskopických sklech. Pro českobudějovické Mikrárium shromáždili jihočeští biologové ze sbírek vědeckých ústavů Biologického centra přesně 2018 mikroskopických vzorků.

Nejvíce vzorků tvoří hmyz a paraziti

Umělecký rozměr do díla vnesl jihočeský výtvarník a sochař Michal Trpák. „Přemýšlel jsem nad tím, jak Mikrárium udělat zajímavým a kreativním tak, aby to nebyla jen podsvícená světelná stěna. Napadlo mě vymodelovat Gaiu, bohyni Země, která by v sobě obsahovala různé živočichy a organismy, které jsme našli ve sbírkách Biologického centra. Byla to pro mě příjemná výzva,“ říká Michal Trpák. 

Reliéf bohyně Gaii je v centru světelného obrazu a z obou stran jej obklopují skla s biologickými vzorky, která kdysi sloužila k vědeckému pozorování pod mikroskopem. Nejvíc vzorků tvoří hmyz a paraziti.  „Jsou tu blechy, mšice, klíšťata, tasemnice, motolice, ale i histologické řezy různých organismů, ryb, savců. Nejstarší vzorky jsou z padesátých let a pochází z celého světa, zejména z Evropy a z Kuby, ale i z dalších lokalit jako je Peru či Afganistan, kde naši kolegové sbírali materiál,“ vyjmenovává parazitolog Roman Kuchta, který koordinoval vznik Mikrária.

Mikrárium bude volně přístupné veřejnosti ve všední dny od 8 do 17 hodin v Biologickém centru Akademie věd České republiky.

Štítky Mikrárium, věda, Biologické centrum, Akademie věd České republiky, hmyz, Biologické centrum AV ČR, Michal Trpák, Londýn, České Budějovice, Evropa, Afghánistán, Kuba, Gaius, Peru

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce mají nový unikát. Biologické centrum vytvořilo Mikrárium  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.