Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO/FOTO: Budvar si dal ke 123. narozeninám dárek. Logistické centrum za 750 milionů korun

Nový logistický areál za 750 milionů korun dnes slavnostně otevřel Budějovický Budvar. Zakladačový sklad pro devatenáct tisíc palet je nabitý automatizací a výrazně zvýší výkon logistiky pivovaru. Plánovaná návratnost investice do logistického centra je šest let. Je to jedna z nejdůležitějších součástí rozvojového plánu v hodnotě dvou miliard korun. Po jeho dokončení v roce 2020 stoupne výrobní kapacita Budvaru na výstav dva miliony hektolitrů.

„Získali jsme dvakrát větší skladovací kapacitu a o šedesát procent jsme zvýšili náš výkon na nakládce kamionů. Především jsme ale uvolnili plochu ve výrobní části pivovaru, na které v nejbližší době začneme stavět novou stáčírnu lahví a další budovy," vysvětlil ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák. Podle něj Budvar teď dokáže za den odbavit až o sedmdesát procent kamionů víc a zdvojnásobil skladovací kapacity. „To nám pomáhá zejména zvládat různé výkyvy v průběhu roku nebo týdne, abychom byli schopni zabezpečovat rostoucí poptávku. Logistické centrum je plně automatizované, od chvíle, kdy paleta opustí výrobu, až po nakládku do kamionu se toho nemusí dotknout lidská ruka," podotkl ředitel.

Šéf Budvaru připomněl, že českobudějovický pivovar právě v neděli 7. října má 123. narozeniny a tak jsme si dali ten nejkrásnější dárek. „Je to symbolika. Je vidět, že i při tom věku Budvar v žádném případě nepomýšlí na důchod, že se rozvíjí. Budvar chce a bude tady fungovat dál," připomněl Dvořák.

Budvar odvede letos do státního rozpočtu půl miliardy korun, loni peníze do rozpočtu kvůli vysokým investicím neodváděl. Budvar měl loni tržby 2,47 miliardy korun, meziročně klesly o necelá tři procenta. Téměř o sedm procent byl nižší zisk před zdaněním, 314,7 milionu korun. Budvar loni prodal 1,547 milionu hektolitrů piva, meziročně klesl výstav o čtyři procenta, a to navzdory vyššímu exportu. Pivovar se 670 zaměstnanci loni vyvezl rekordní objem piva. Do 76 zemí exportoval více než 990 tisíc hektolitrů piva, meziročně o 1,5 procenta více.

Areál se začal stavět předloni na podzim a letos v dubnu byl spuštěn zkušební provoz. Srdcem logistického centra je automatický zakladačový sklad pro devatenáct tisíc palet, který je s výrobní částí pivovaru propojen unikátním technologickým mostem pro obousměrnou dopravu palet s hotovými výrobky a vratnými obaly.

V souvislosti s logistickém centrem můžou obyvatelé jihočeské metropole ocenit fakt, že veškerá interní doprava pivovaru se přesunula na nově postavený silniční most a tím se odlehčilo dopravě v Kněžskodvorské ulici. „Součástí je i sedmdesát parkovacích míst pro zaměstnance pivovaru, což zlepšilo parkování i pro veřejnost v nejbližším okolí," podotkl Samec. „Uvnitř tohoto unikátního mostu putují po jednokolejnicové závěsné dráze vozíky s paletami baleného piva, lahve a plechovky, přímo od stáčíren a do výroby putují palety s vratnými obaly přímo na výrobní linky. Zakladače následně umisťují palety do regálů vysokých 34 metrů. Ze skladu jsou palety podle aktuálních objednávek dopravovány přímo do doků, kde se nakládají do kamionů. A znovu připomínám, že doprava palety z výroby na na nakládku probíhá prakticky bez dotyku lidské ruky," upřesnil mluvčí Budějovického Budvaru Petr Samec.

Investice do logistického centra ale rozhodně není poslední, nový areál pomohl pivovaru totiž také uvolnit místo v prvním areálu, kde se tak může začít stavět nová stáčecí hala. 

„Ta je nyní naším nejužším místem, abychom byli schopni zvládat poptávku. Během několika týdnů zprovozníme nový ležácký sklep, který je nyní ve zkušebním provozu. Do sklepa už proudí první pivo, v řádu týdnu budeme slavit první pivo z nového sklepa. Výrobní kapacity pro dozrávání piva se zvýší až 200 tisíc hektolitrů. Investice činí 250 milionů. Do roku 2020 budou následovat třetí stáčírna lahví, nové oddělení spilky a nová varna. Až všechny investice za dvě miliardy korun skončí, roční výstav stoupne na dva miliony hektolitrů," prozradil ředitel Budvaru Dvořák s tím, že rozvojový plán pivovaru začal v roce 2015. Ředitel Budvaru zároveň uvedl, že právě další rozvoj pivovaru a investice do něj byly tématem, o kterém dnes mluvil s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem, který se také zúčastnil slavnostního otevření logistického areálu. 

„Naše země dala světu kvalitní pivo a je dobře, že přes všechny historické a společenské změny, kterými jsme si prošli, stojíme na čele světového pivovarnictví dodnes. Velkou zásluhu na tom má i Budějovický Budvar. Pro výrobu využívá české suroviny, které tím zhodnocuje, a dodržuje tradiční postupy. Pivo z Českých Budějovic se vyváží do 76 zemí a v loňském roce Budvar potvrdil pozici druhého největšího vývozce českého piva," řekl při dnešním otevření logistického areálu ministr zemědělství Miroslav Toman. Ten věří, že Budvar se bude dál rozšiřovat. „Jsem rád, že mu roste výstav, že zvyšujeme odvody pro Českou republiku," pochvaloval si šéf zemědělského resortu.

„Pivo z Budějovického Budvaru skvěle pomáhá v propagaci dobrého jména našeho města ve světě a já samozřejmě velmi rád vidím, že pivovar se úspěšně rozvíjí. Přeji hodně úspěchů do budoucna," řekl při slavnostním aktu primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda.

Nový logistický areál Budějovického Budvaru

Pátek, 5. října 2018, 20:30

Nový logistický areál Budějovického Budvaru
Nový logistický areál Budějovického Budvaru

Autoři | Foto Jan Luxík, Jiří Krčmář

Štítky společnost, byznys, Budvar, logistika, centrum, otvření, rozvoj, investice, pivovar, České Budějovice, Budějovický Budvar, pivo, Petr Dvořák, Petr Samec, Miroslav Toman, Jiří Svoboda, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO/FOTO: Budvar si dal ke 123. narozeninám dárek. Logistické centrum za 750 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.