Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Posledních dvacet let se prevence proti drogám nedělala dobře, říká Pavel Tůma z protidrogového vlaku

Budějcké vlakové nádraží přivítalo revoluční spoj. Cestující, kteří nasedli do přistaveného vlaku, sice nikam nedojeli, ale pomocí interaktivního programu se mohli podívat na cestu drog, a toho, co s lidmi návykové látky udělají. Díky obrovskému zájmu škol a veřejnosti se bohužel nedostalo na všechny, organizátoři akce ale slibují, že se vrátí.

Protidrogový vlak je na cestě už tři roky, za tu dobu ho navštívilo 90 tisíc dětí, z toho 30 tisíc dětí z Německa. Projel devadesáti městy a čtyřmi státy. „Byla to dlouhá a krutá cesta. Jen deset let jsme vlak stavěli,“ popisuje organizátor Pavel Tůma. 

O protidrogovém programu začal přemýšlet, když se mu předávkoval kamarád. „Uvědomil jsem si, že na trhu zoufale chybí nějaký vzdělávací program pro děti,“ vysvětluje.

Podle Pavla Tůmy je povědomí o drogách v krajích různé. „Občas nás překvapí,jak jsou děti upřímné. Hodně špatná situace je v Moravskoslezkém kraji, v Karlovarském kraji a i v Praze,“ prozrazuje Tůma.

Některé děti podle něj začínají s drogami experimentovat opravdu brzy. „Teď, podle nejaktuálnějších informací i z vašeho kraje, víme o devítileté holce závislé na pervitinu. To jsou opravdu situace, které jsou pro mnohé lidi překvapením, ale ta prevence se tady prostě posledních 20 let nedělala dobře a českým dětem patří bohužel první místo v hitparádě Evropské unie, jen 1400 dětí pravidelně kouří a pije alkohol,“ popisuje vážnou situaci hlavní organizátor.

S protidrogovým vlakem chystají i několik novinek. Už letos ho doplní navazující program, ve kterém policisté obchází školy s filmem, který se ve vlaku promítá, a společně s dětmi se o něm baví a diskutují. „Chceme ještě vybudovat takzvané ertéháby, to je místo, kde budou mít děti nejsilnější wifinu ve městě. Bylo to vymyšleno podle dotazníků, které nám děti vyplňují. Vychází z nich, že hromadně opouštějí kroužky a my jim chceme dát takový prostor,který je bude bavit, k tvoření, k sociálnímu podnikání. Ale tohle je zatím jen v plenkách,“ popisuje Tůma.

Příští rok se podle organizátorů vrátí vlak do Budějc na pět pracovních dní. „Letos bylo během několika dní vyprodáno, takže na spoustu škol se vůbec nedostalo. Věříme, že příští rok to bude lepší,“ uzavírá Tůma.

Foto Jana Kroneislová

Štítky protidrogový vlak, revolution train, České Budějovice, drogy, droga, Německo, Evropská unie, Praha, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Posledních dvacet let se prevence proti drogám nedělala dobře, říká Pavel Tůma z protidrogového vlaku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.