Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Designové šperky české výroby jsou u žen stále nejoblíbenější a velmi žádané

PR článek

Bižuterie Třpyt je malý obchůdek v centru Českých Budějovic s dlouholetou tradicí. Ačkoliv se majitelé střídali, sortiment zůstával. Od roku 2012 v něm působí Lenka Kinzlová, která se před dvěma lety stala jeho majitelkou. Jejím cílem je nabízet krásné a jedinečné šperky za příznivé ceny. Najdete zde klasickou bižuterii, ale také designové šperky z polodrahokamů, ručně tvořené filigránové šperky nebo jabloneckou bižuterii. A kromě nich i krásné vitráže z barevného skla, které původně majitelka začala vytvářet jen pro své potěšení.

Bižuterie Třpyt je v Českých Budějovicích již řadu let. Co všechno se tu změnilo?
Pod tímto názvem je obchod známý zhruba čtyři roky, ale jinak má více než dvacetiletou tradici. Nevím, jak vypadal tenkrát, ale za dobu mého působení zde, což je pět let, se obchod změnil podstatně. Má vize byla jiná než u předchozích majitelů. Chtěla jsem, aby tu ženy našly jinou nabídku bižuterie, než jaká je v nákupních centrech. Kromě klasické bižuterie jsem se zaměřila na originální českou tvorbu a hledala zajímavé tvůrce. To se mi podařilo například v podobě nádherných šperků z polodrahokamů firmy Stefany nebo něžných paličkovaných šperků od výtvarnice Romany Kdýrové. Rozšířila jsem sortiment o tradiční jablonecké korálkové šperky i společenskou skleněnou bižuterii. A letos ještě navíc o drobné stříbro, a především o jedinečné, ručně vyráběné, filigránové šperky, které si sama vozím z Itálie přímo od výrobce.

Co je vlastně teď moderní, jaké šperky se nejvíce prodávají a nosí?  
Máme štěstí, že žijeme v době, kdy je moderní prakticky vše. Každá žena tedy může uplatnit svůj vkus a nemusí se řídit diktátem módy. Každoročně přicházejí různé módní výstřelky, ale já preferuji především takové šperky, které si žena může vzít na sebe i za pár let. Už před několika lety se do popředí dostaly brože. Možná i díky knize Madeleine Albrightové Tajná řeč broží. Brože prodávám prakticky denně. Určitě mohu říci, že ženy ve velké míře začínají preferovat české šperky. V zahraničí pak jsou módní zlaté šperky. U nás si své místo teprve hledají, i když dodavatelé už takové šperky nabízejí. Zlatá barva, především ta do růžova, ženu zjemňuje a má šmrnc. Horkou novinkou, kterou budeme v nejbližších dnech nabízet, jsou nalepovací šperky s komponenty Swarovski. V letošní společenské sezoně budou mít určitě úspěch.

Kde hledáte novou inspiraci?
To je různé. Někdy si mě najdou dodavatelé, jindy, jako v případě šperků Stefany, je prostě „náhodou“ objevím. Ale náhody neexistují. Právě u těchto šperků je to vidět nejlépe. Před lety jsem se rozhodla, že chci obchod směřovat jinam. Nevěděla jsem, co vlastně chci, a tak jsem hledala na internetu zajímavé šperky. A tehdy na mě vyskočily stránky Stefany Štěpánky Kurfiřtové. Její tvorba mě na první pohled okouzlila. Netušila jsem, jestli by Štěpánka chtěla své šperky dodávat i do jiného obchodu, než do svého. Přesto jsem jí zavolala a vše vysvětlila. Štěpánka se mě zeptala, jestli vím, kam má právě namířeno. Netušila jsem. Řekla mi, že je na cestě do Českých Budějovic. Ještě ten den jsme se potkaly a domluvily obchodní spolupráci. Dalším příkladem jsou paličkované šperky. Jela jsem nakupovat polodrahokamy a potkala jsem Romanu Kdýrovou. A opět slovo dalo slovo a zákaznice mohou její paličkované šperky zakoupit v mém obchodě. V neposlední řadě hledám inspiraci také na výstavách. A právě z poslední pochází naše nejžhavější novinka v podobě nalepovacích šperků.

Prodáváte skleněné vitráže a pořádáte kurzy vitráží Tiffany technikou, jak vás to napadlo?
Sklo miluji od dětství. Můj děda ho uměl nádherně brousit. Vytvářel krásná zrcadla a spoustu jiných úžasných věcí. Vždy jsem ráda tvořila a zkoušela něco nového. Tiffany technika mě zaujala, tak jsem si našla kurz a tam jsem se do této techniky doslova zamilovala. A pak už šlo vše samo. Absolvovala jsem rekvalifikační kurz Vitrážník a vystudovala Andragogiku, což je zjednodušeně vzdělávání dospělých. Dnes vitráže vyrábím a prodávám ve svém obchůdku a před dvěma lety jsem začala lektorovat v Českých Budějovicích kurzy tvorby vitráží Tiffany technikou.

Štítky Bižuterie Třpyt, Lenka Kinzlová, šperky, České Budějovice, šperk, bižuterie, vitráž, obchod, technika, Madeleine Albrightová, sklo, tradice, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Designové šperky české výroby jsou u žen stále nejoblíbenější a velmi žádané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.