Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Reference zaměstnavatelů na naše absolventy jsou pozitivní, říká ředitel VOŠ a SPŠ automobilní a technická Jan Šindelář

PR článek

Vzdělávání v nově rekonstruovaných učebnách či dílnách praktického vyučování, nejnovější technologie a celkově přátelské klima. To nabízí VOŠ a SPŠ Automobilní a Technická pro uchazeče o studium. Její absolventi nemají problém na trhu práce, kde je o ně velký zájem. O škole jsme si povídali s jejím ředitelem Janem Šindelářem.

Škola pořádá dny otevřených dveří. Co všechno je pro příchozí připraveno?
Zájemci se mohou seznámit s tím, v jakých podmínkách vzdělávání probíhá, jaké jsou při výuce využívány technologie a výukové prostředky. Vyučující společně s žáky školy mají připraveny ukázky konkrétních pracovních činností, které se ve výuce realizují. Kromě toho se zájemci dozví základní informace o průběhu přijímacího řízení, o organizaci samotného vzdělávacího procesu i o dalších aktivitách školy v oblasti mimoškolní. Nejbližší dny otevřených dveří máme 10.listopadu a 8.prosince 2018. Začátkem roku 2019 ještě 12. a 17.ledna.

Studenti mohou využít i zahraničních stáží, což mnoho škol nenabízí. Proč jste se pro tento krok rozhodli?
Důvodů je hned několik. Pokud jde o žáky a studenty, šlo o to, aby se vylepšily jejich jazykové kompetence, aby navázali kontakty se svými vrstevníky, podívali se, v jakých konkrétních podmínkách vzdělávání jak ve škole, tak ve firmách probíhá a následně pak o prázdninách získali možnost pro své brigády a do budoucna třeba i pracovní poměr. Záměrem pro účast pedagogických pracovníků bylo, aby se seznámili s podmínkami, za jakých probíhá vzdělávání obdobných oborů vzdělávání v zahraničí – Rakousko a SRN – jaké se používají technologie, metody výuky a aby všechny pozitivní prvky pak přenesli do své vlastní pedagogické práce.

Vaše škola spolupracuje s řadou firem. Na čem je postavena spolupráce? O jaké firmy jde?
Hlavní oblastí spolupráce je především zajištění praktického vyučování, v rozsahu závislém na oboru vzdělání a na ročníku. Žáci a studenti se tak seznámí s pracovními podmínkami, které je čekají po ukončení studia. Další formou spolupráce jsou stáže pedagogických pracovníků ve firmách a též přednášky, které pro žáky, studenty a pedagogické pracovníky pořádají pracovníci spolupracujících firem. Řada z nich byla realizována v rámci různých projektů. Některé firmy (Motor Jikov Group a.s., Robert Bosch spol. s r.o.. Kern – Liebers spol. s r.o.) poskytují škole i výukové materiály či další výukové pomůcky. Některé se podílejí i na sponzorování soutěžních týmu školy, především v projektu Formule 1 ve školách. Spolupracujících firem je více než 40, všechny vyjmenovat není možné, takže alespoň uvedu, že jde o ty nejvýznamnější firmy v oblasti autoopravárenství, dopravy a strojírenství v (a nejen v) Jihočeském kraji. 

Často se mluví o nezájmu studentů a technické obory. Máte s tím problém? Na co uchazeče lákáte?
Toto je problém České republiky – a nejen jí. Tudíž je to určitý problém i pro školu. Ne snad proto, že by o studium nebyl zájem, ale uvítali bychom možnost výběru z většího počtu uchazečů. Dochází též k přelévání zájmu mezi obory v oblasti automobilní a strojírenské. Uchazečům o studium nabízíme vzdělávání v nově rekonstruovaných učebnách či dílnách praktického vyučování, vybavených nejnovějšími technologiemi a moderní didaktickou technikou a celkově přátelské klima, ve kterém vyučování probíhá. Dále jsou to zahraniční stáže, exkurze ve firmách, práce v zájmových kroužcích, tvorba vlastních výukových materiálů, které usnadňují a zefektivňují výuku atd.

Získali jste první místo v soutěži Škola doporučená zaměstnavateli. Tento titul už naznačuje, že studium u vás jde správným směrem. Co pro vás tato cena znamená?
Lze říci, že jste si otázku zodpověděla sama. Škola od svého počátku spolupracovala se zaměstnavatelskou sférou, neboť to je nezbytná podmínka, aby připravovala absolventy dobře připravené pro vstup na trh práce. Znamená to pro školu potvrzení, že opravdu nastoupila správnou cestu a přispívá i dobrému jménu školy a škola si tohoto ocenění velice váží.

Co čeká uchazeče, kteří se rozhodnou ke studiu na VOŠ, SPŠ automobilní a technická. Jak studium probíhá?
Čeká je, jak už bylo výše uvedeno, vzdělávání ve velmi dobrých podmínkách, s využitím nejmodernějších technologií a výukových prostředků, v příjemné a klidné atmosféře. Studium probíhá v závislosti na oboru vzdělávání a ročníku, jednak v samotné škole, ale též na pracovištích spolupracujících firem.

Jak se absolventi školy uplatní na trhu práce? Jistě je o ně velký zájem.
Uplatnění absolventů je bezproblémové, což u technických oborů vzdělávání není žádné překvapení. Těší nás, že reference zaměstnavatelů na absolventy jsou v naprosté většině pozitivní. Konkrétní pracovní pozice závisí pochopitelně na druhu a stupni vzdělání absolventů.

Máte plány a nápady do budoucna? Ať už se to týká např. modernizace školních budov nebo nových studijních oborů či něčeho jiného?
Pokud jde o modernizaci budov školy, jde především o dokončení rekonstrukce objektu školy na Senovážném náměstí – zateplení objektu a další úpravy a též dokončení prací na moderním sportovním areálu v prostorách domova mládeže. Modernizaci technologického vybavení je proces, který trvá stále a který nikdy nekončí, pokud chce škola udržet krok s vývojem a uspět na trhu práce v návaznosti na Průmysl 4.0. Pokud jde o nové studijní obory, chtěli bychom rozšířit vzdělávací nabídku o Kombinované lyceum, kde máme dohodnutou spolupráci jak s Přírodovědeckou fakultou JČU, tak s firmou Robert Bosch spol. s r. o. 

VOŠ a SPŠ Automobilní a Technická

Čtvrtek, 1. listopadu 2018, 11:25

VOŠ a SPŠ Automobilní a Technická
VOŠ a SPŠ Automobilní a Technická

Štítky VOŠ a SPŠ Automobilní a Technická, škola, dny otevřených dvěří, Jan Šindelář, studium, technologie, trh práce, Robert Bosch, Formule 1, Motor Jikov, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, KERN, Německo

Reference zaměstnavatelů na naše absolventy jsou pozitivní, říká ředitel VOŠ a SPŠ automobilní a technická Jan Šindelář  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.