Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Dvě zcela odlišné etapy domu rodiny Gellertů

Na pohledu Lannovkou směrem k nádraží je vidět, jak je v těch místech široká. Skoro tam mohlo být náměstí (Václavák v Praze je také vzhledem k délce více ulice než náměstí). U sadů je Lannovka užší. Část Lannovky u nádraží je mladší než část od sadů k Jeronýmově ulici. Vedla tudy stará silnice na východ do Třeboně. Po roce 1816 převzala funkci výpadovky směr Třeboň a dále na Vídeň nová třída Rudolfovská.

Lannovka se stala zase významnou komunikací po postavení nového náraží v roce 1908. Bydlet v Lannovce se považovalo za lepší než jinde (kromě vilových čtvrtí).  Několik politických režimů usilovalo o zvelebení Lannovky, ale nedařilo se ji posunout do velkoměstského pařížského bulváru. Není známo, že by malíři Lannovku malovali. Za c. k. a 1. republiky se často objevovala na pohlednicích. V současné době je na pohlednicích a v propagačních materiálech o městě málokdy, nebo vůbec.

Dům vlevo na snímku si nechala postavit v roce 1900 rodina Gellertů. Dům má dvě zcela odlišné etapy – napřed Gellertů (ti stačili roku 1938 včas odjet do zahraničí) a v letech 1939 až 1945 gestapo. Dne 24. března 1945 byl dům zasažen bombami a skoro celá přední část se sesula. Radost, že gestapo je pryč, kazila realita, že gestapáci unikli a usadili se v Hardtmuthově vile.

Hlas lidu ze dne 28. srpna 1946 uvedl, že budova gestapa bude konečně odklizena a na jejím místě vybudují Jihočeské papírny novou velkou budovu pro své ředitelství. Plán to byl dobrý. Byl čas třetí republiky a zdálo se, že se plány budou postupně plnit (veletržní palác, všesportovní hala, dětská nemocnice, letecké linky, dálková silnice po levém břehu Vltavy), ale třetí republika skončila v únoru 1948. Dlouho tam zela proluka, až se zde postavil bytový dům s lékárnou na nároží.

Gellertova papírna byla v roce 1948 znárodněna a zařazena do národního podniku Jihočeské papírny. Tím zanikl název firmy - Gellert a spol., akciová společnost pro průmysl papírní. Papírna na pravém břehu Vltavy byla v roce 1880 založena ve Fürstovském mlýně, který koupili továrníci Jindřich Fürth a Leopold Gellert z Plzně od M. V. Trojana za 60 000 zl. Později Rudolf Gellert koupil od společníka jeho akcie a stal se jediným akcionářem papírny. V roce 1920 byla k papírně postavena vlečka.

Rudolf a Augusta Gellertovi a jejich synové Osvald a Leopold opustili republiku v roce 1938. Jejich majetek byl prohlášen za propadlý ve prospěch Německé říše.  Na jeden dům, který stál jen 45 let je toho dost. V Lannovce zasáhly bomby na konci války několik domů. Také Procházků dům, Kordinů, německou reálku a německou lékárnu. Podle odborníků na nálety to byly bomby krátké, což jsou ty, které nedoletí na cíl. Naopak dlouhé bomby jsou ty, které cíl přeletí.

Vyjma třech vybombardovaných domů, následně postavení nových, a promenádní kaštanové aleje, je Lannovka v těchto místech pořád stejná. Lannovkou se vždy někam chvátalo. V 70. letech oznámila radnice, že připravuje z Kanovnické do Lannovky podchody. V 60. letech měla Lannovka více neonů než srovnatelné třídy v Praze. Potenciál Lannovka má. Když se něco menšího děje, je to na Lannovce.  Když ale děje něco většího, je to u Samsona.

Autoři

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, dům, Třeboň, bomba, Praha, Vídeň, Václavské náměstí, Vltava, rodina, sad, Únor 1948

DRBNA HISTORIČKA: Dvě zcela odlišné etapy domu rodiny Gellertů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.