Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Platba kartou se stává samozřejmostí na úřadech i na poště. Češi patří mezi evropskou elitu v bezkontaktním placení

Platba kartou je dnes už samozřejmostí. Ukazuje to průzkum redakce, který se zaměřil na bezhotovostní platby na úřadech napříč celou republikou. Poplatek zaplatíte bez nutností nošení hotovosti nejen na řadě městských úřadů a institucí. Novinky přinesla novela daňového řádu v červenci loňského roku, čímž dovolila, aby státní správa platby kartou mohla výrazně rozšířit. Po letech čekání zaplatíte kartou také u poštovních doručovatelů.

Pobočky České pošty již delší dobu akceptují platby platebními kartami skupiny ČSOB. Od konce září 2015 jsou poštovní pobočky postupně vybavovány platebními terminály, jejichž prostřednictvím lze hradit vybrané služby a produkty všemi platebními kartami. Platebními kartami je možné platit většinu služeb.

Pošta vloni začala konkurovat jiným spedičním společnostem také tím, že začala při doručování balíků na dobírku lidem umožňovat úhradu platební kartou. Ještě začátkem minulého roku totiž doručovatelé přijímali jen hotovost, na podzim už všichni doručovatelé měli platební terminály k dispozici.

Státní správa se snaží držet krok s dobou

Na platbu kartou je dnes připravena také většina městských úřadů. „Na pracovištích, kde jsou pokladny pro příjem hotovosti, jsou vždy i platební terminály pro platbu kartou. Kartou lze hradit veškeré typy plateb, tedy především správní poplatky, místní poplatky, včetně poplatku za komunální odpad, poplatky za služby, poplatky za prodej a pronájem majetku, nově i poplatek za rezidentní parkování,“ shrnula Radka Loukotová z tiskové středisku magistrátu města Brna.

Platby kartou jsou samozřejmostí také v Liberci, Hradci Králové i Českých Budějovicích. Co se týče poplatků, tak se mohou platit hotovostně na pokladnách, bezhotovostně převodem nebo přes platební terminál na pokladně nebo přepážce,“ potvrdila mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová.

Na možnost on-line platby se připravují v Jihlavě. V současné době možnost online platby městských poplatků není, odbor informatiky a ekonomický odbor ale společně připravují projekt Portál občana, kde bude možné řešit různé úkony a součástí by měla být i platební brána. „Naším cílem je, aby bylo možné přes platební bránu komfortně platit například místní poplatky, jako je platba za komunální odpad či poplatek za psa, a také případné pokuty,“ dodává vedoucí ekonomického odboru Jan Jaroš.

Pomyslným vzorem pro kraje by mohl být Jihočeský kraj. Ten se společností Mastercard před necelým rokem podepsala memorandum o spolupráci. Jedná se o vůbec první memorandum mezi Mastercard a krajským územním celkem v České republice.

Mastercard a Jihočeský kraj se zavázali ke vzájemné spolupráci v přípravě, realizaci a implementaci chytrých projektů. Jihočeský kraj patří i díky své iniciativě Smart Region Jižní Čechy v oblasti konceptu chytrých měst a regionů k nejprogresivnějším.

V nejnovějším šetření Masterindex společnosti Mastercard vyjádřilo například již 72 procent  osob zájem platit poplatky za obecní respektive městské služby kartou, což bylo o deset procentních bodů více než o rok dříve.  Právě Mastercard patří v České republice mezi přední partnery většiny inovačních projektů v oblasti placení. Díky společnosti lze přispět na záchranu čtyř ohrožených druhů v pražské zoologické zahradě, jakými jsou kůň Převalského, gorila nížinná, gaviál indický či laoš. Příspěvek lze zaslat pomocí unikátních kiosků - dotykových obrazovek s integrovanou platební funkcí, které uvedla do provozu Zoo Praha jako první na světě. Kiosky jsou umístěny na pěti stanovištích v areálu zoo a návštěvníci si sami mohou zvolit, na který projekt jejich příspěvek poputuje.  Za první rok provozu návštěvníci takto na pražskou zoo přispěli celkovou částkou 500 tisíc korun.

Trend jménem bezkontaktní placení

Placení hotovostí je podle posledních čísel stále na ústupu. Počet vydaných platebních karet v Česku za první pololetí stoupl o milion na 11,7 milionu. Bezkontaktních karet přibylo 1,1 milionu na 10,87 milionu, vyplývá ze statistik Sdružení pro bankovní karty. Právě v Česku je 93 procent plateb kartou Mastercard bezkontaktních. V Evropě to je každá druhá platba. Vyplývá to ze statistik společnosti Mastercard. Česko je tak v tomto ohledu evropským premiantem.

„V Česku jsou bezkontaktní platby hlavním motorem technologických inovací. Ve veřejné dopravě rostou počty transakcí na území ČR meziročně o 45 procent,“ uvedl generální ředitel Mastercard pro ČR, Slovensko a Rakousko Miroslav Lukeš.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky MasterCard, placení, Liberec, České Budějovice, Brno, Olomouc, Jihlava, Hradec Králové, úřad, karta, platba, poplatek, Česko, hotové peníze, Jihočeský kraj, ZOO Praha, Česká pošta, Československá obchodní banka, Jan Jaroš

Platba kartou se stává samozřejmostí na úřadech i na poště. Češi patří mezi evropskou elitu v bezkontaktním placení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.