Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Padlý voják bude dnes pohřben v Prachaticích

Tomáš Procházka bude dnes ve 12 hodin pohřben v rodných Prachaticích. Voják, který v Afghánistánu působil jako kynolog, padl 22. října. Pohřben bude se všemi vojenskými poctami.

Tomáš Procházka působil v Afghánistánu jako kynolog Centra vojenské kynologie Chotyně u jednotky, kterou tvoří především příslušníci speciálních sil. Zemřel na základně Šindánd v provincii Herát poté, co afghánský voják začal střílet na projíždějící české vozidlo.

S rodinou žil v Hrádku nad Nisou. Narodil se v Prachaticích v prosinci 1976. Do armády vstoupil v roce 2002. Nejprve působil jako řidič u 4. brigády rychlého nasazení, o dva roky později nastoupil ke kynologům. Podílel se na výcviku desítek psů. Působil ve čtyřech zahraničních misích, kromě Afghánistánu byl také v Iráku a dvakrát v Kosovu.

Procházkovy ostatky přivezl zpět do vlasti vojenský speciál před středeční půlnocí. Smuteční ceremonie se na letištní ploše zúčastnili například prezident Miloš Zeman, kardinál Dominik Duka, ministr Lubomír Metnar nebo náčelník generálního štábu Aleš Opata. 

Poslední rozloučení s dvaačtyřicetiletým vojákem proběhne ve 12 hodin ve smuteční síni hřbitova v Prachaticích. Podle prachatického starosty Martina Malého by neměl jít průvod městem. 

Foto Facebook Tomáš Procházka | Zdroj ČTK

Štítky voják, Tomáš Procházka, Afghánistán, smrt, útok, Prachatice, Miloš Zeman, Dominik Duka, Lubomír Metnar, Herát, Irák, Aleš Opata, Hrádek nad Nisou

Padlý voják bude dnes pohřben v Prachaticích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.