Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeské divadlo uvede nové hry, chystá i průvod Budějcemi

Hned dvojnásobně oslaví Jihočeské divadlo 17. listopad. Na třetí listopadovou sobotu totiž letos kromě Dne boje za svobodu a demokracii připadne i Noc divadel.

„V 17:11 vyrazíme od budovy Jihočeského divadla přes Zátkovo nábřeží na Piaristické náměstí. Připomeneme si události roku 1939 a 1989, promluví studenti i pamětníci, a v neposlední řadě zapálíme svíce jako připomenutí principů a ideálů demokracie“, říká Lenka Cimlová Ostrá z oddělení marketingu Jihočeského divadla.

V souvislosti s oslavami představí Jihočeské divadlo i několik svých premiér. 16. listopadu diváci poprvé uvidí taneční drama Tramvaj do stanice touha na motivy stejnojmenné divadelní hry Tennesseeho Williamse z roku 1947, kterou divadlo uvede ve spolupráci s partnerským divadlem z německého Pasova.

Režie a choreografie se ujal Libor Vaculík, který si často vybírá pro taneční zpracování činoherní předlohy. „Kdyby se ve hře pouze tancovalo, nebyl bych to já, kdo by tu dnes stál. Nemám rád pouhé bezduché tancování. Všechny hry, na kterých jsem v minulosti pracoval, nebyly původně určené pro balet. Je pro mě výzvou převádět činohru do řeči tance,“ říká Libor Vaculík.

Operní soubor v listopadu uvede nový cyklus Opereta Gala. „Už nějakou dobu uvažujeme o tom, jak nasytit hlad zdejšího publika po operetě. Klasickou operetu se nám nedaří nasazovat každý rok, tak jsme vymysleli formát operetního galakoncertu, z kterého by se v případě zájmu publika mohl stát cyklus,“ popisuje umělecký šéf opery Jihočeského divadla Tomáš Studený. První koncert s podtitulem 200. narozeniny papá Offenbacha proběhne 19. listopadu v Metropolu.

Malé divadlo čeká premiéra loutkového dobrodružství O Palečkovi na motivy známé pohádky Boženy Němcové. Hru v režii bývalého uměleckého šéfa divadla Zdeňka Jecelína budou moci děti s rodiči poprvé zhlédnout 24. listopadu.

Kromě premiér Jihočeské divadlo čeká i několik derniér. V Malém divadle diváci naposledy 14. listopadu spatří představení Filmmakeři, 16. prosince klasickou pohádkou Dalskabáty, hříšná ves, 22. prosince pak divácký hit Ježíšek superstar.

Činoherní soubor naposledy 14. listopadu odehraje představení Opona!, 22. listopadu komedii Don Juan a 1. prosince tragikomedii Živý obraz.

Autoři | Foto Facebook Jihočeské divadlo

Štítky Budějce, Jihočeské divadlo, kultura, premiéra, derniéra, oslava, Noc divadel, divadlo, České Budějovice, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, Tennessee Williams, Tramvaj do stanice Touha, Božena Němcová, Don Juan, Metzlův dům, P

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo uvede nové hry, chystá i průvod Budějcemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.