Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mladí hrdinové z Plané věnovali svou výhru nevyléčitelně nemocným

Pět dětí ze základní školy v Plané nad Lužnicí dnes získalo ocenění Mladý hrdina. Adéla, Aneta, Daniela, Šimon a Štěpán se letos v červnu rozhodli uspořádat dobročinnou dražbu, jejíž výtěžek darovali domácímu hospicu Jordán. Ten se stará o nevyléčitelně nemocné a podporuje jejich rodiny. Děti si za svůj dobrý skutek vysloužily poděkování od starosty Jiřího Šimánka i titul Mladý hrdina. Odměnu patnáct tisíc korun, která s udělením titulu Mladý hrdina souvisí, věnovali dětští hrdinové opět hospicu Jordán.

Ve školním klubu na Základní škole v Plané vyrábí děti celou řadu výtvarných výrobků. Žákům, kteří do klubu chodí, bylo líto, že pro ně nemají využití. Proto se rozhodli, že je zkusí vydražit v dobročinné aukci. Připravovali ji několik měsíců a díky jejich vytrvalosti nakonec vynesla více než dvanáct tisíc korun. Peníze děti darovaly domácímu hospicu Jordán. „Dozvěděli jsme se, že hospic Jordán začíná pomáhat i nemocným dětem a chtěli jsme, aby se měly tak dobře jako my. Proto jsme se rozhodli částku věnovat jim,“ říká čerstvá Mladá hrdinka Daniela Böhmová k tomu, proč pomohli právě nevyléčitelně nemocným.

Děti dražily keramiku, obrázky, kalendáře, ale například i vlastnoručně upečené sladkosti. Celou aukci organizovaly samy, jen s malou výpomocí vychovatelky. Vyzkoušely si tak vše od moderování a samotné dražby až po organizaci předání peněz hospicu. „Nejvíce se mi líbilo vymýšlení marketingu, příprava aukce a pak samotné předání peněz. Hodně mě inspirovaly ošetřovatelky, které pracují téměř zadarmo,“ svěřil se Mladý hrdina Štěpán Kobližka.

 „Paní vychovatelka nám pomohla vybrat nadaci v našem okolí, která bez finančních prostředků nemůže pomáhat. Díky dárcům jako jsme my, může být zajištěn chod hospice a oni mohou plnit přání pacientů být doma mezi svými,“ dodává k volbě další z oceněných Šimon Staněk. „Chtěli jsme nějak pomoci ostatním lidem. Přála jsem si, aby se v hospicu cítili stejně hezky jako my a nebyli nešťastní,“ doplňuje Mladá hrdinka Aneta Široká.

Spolu s titulem Mladý hrdina dostali žáci z Plané také šek na 15 000 korun od nadace České pojišťovny, která udílení titulu Mladý hrdina pořádá. Mladí hrdinové se jednohlasně shodli, že peníze věnují na provoz hospicu Jordán. A mají ještě velké plány do budoucna. „Plánujeme ještě šití panenek pro UNICEF a třeba pomoc zvířatům v ZOO. Chtěla bych, aby se lidé nebáli pomáhat. Aby jen nepřemýšleli o nápadech, ale opravdu je uskutečnili, tak jako my,“ říká poslední z oceněných Adéla Koželuhová.

Vedoucí vychovatelka školního klubu Iveta Staňková, která děti inspirovala a pomohla jim v začátcích, má z dětí velkou radost. „Každý rok se účastníme Dne laskavosti, ušili jsme ručně deku pro člověka bez domova, četli jsme pohádky dětem v nemocnici v Táboře nebo jsme pozvali zaměstnance hospicu na bowling,“ vypočítává Iveta Staňková, jak se snaží v dětech posilovat vztah k druhým a k nezištné pomoci a dodává: „Snažím se děti učit, aby nemyslely jen na sebe, a že pomoc nemusí být jen finanční.“

Adéle, Aneta, Daniela, Šimon a Štěpán převzali ocenění v obřadní síni Městského úřadu v Plané nad Lužnicí. Poděkoval jim osobně i starosta města Jiří Šimánek a zástupci hospice Jordán. Titul Mladý hrdina uděluje Česká pojišťovna nejen dětem, které významně pomohly k záchraně lidského života či zdraví, ale i těm, které pravidelně pomáhají ostatním. „Tímto oceněním chceme podporovat děti v jejich snažení a pomocí jejich příběhů ukazovat vrstevníkům správné vzory a třeba je i inspirovat k dalším dobrým skutkům,“ uzavírá vedoucí projektu Mladý hrdina Ivana Buriánková.

Tisková zpráva

Štítky Mladý hrdina, Planá, děti, ocenění, Jordán, Planá nad Lužnicí, dražba, Jiří Šimánek, peníze, Generali Česká pojišťovna, UNICEF, Nemocnice Tábor

Mladí hrdinové z Plané věnovali svou výhru nevyléčitelně nemocným  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.