Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: V Borovanech se otevřely pekelné brány. Hrnou se do nich tisíce návštěvníků

Po roční odmlce se vrací borovanská Peklománie, a to v úplně novém kabátě. Návštěvníci se mohou těšit na nově zrekonstruované prostory a ještě intenzivnější pekelný zážitek. Poznají běžný provoz v pekle, zjistí, jak tráví své dny Lucifer i co se ve škole učí malí čertíci. Akce se i letos těší obrovskému zájmu a již během prvních dvou večerů ji navštívilo 850 diváků.

V pekle na diváky čeká oproti minulým sezonám zcela nový program a také sedmdesát čertů, od malých až po ty nezkušenější. Během prohlídky ochutnají návštěvníci cmundu z pekelné kuchyně nebo se mohou nechat Luciferem zvážit na váze hříchů. Představení je nově zavede i do druhého patra, ze kterého mohou na konci prohlídky sjet po tobogánu a ocitnout se přímo v pekelné hospůdce. Přestože je borovanské peklo nyní v novém, zachovalo si svůj ráz. Atmosféru skvěle dotváří i trámy a cihly na zdech. Přestože je o peklo velký zájem, nevytratila se rodinná a přátelská atmosféra. I proto si lecjaký návštěvník musí klást otázku, kdo za ojedinělým projektem stojí.

„Celé to začalo před mnoha lety, když se borovanští ochotníci rozhodli starou budovu proměnit v peklo, kterému dali název Peklománie. Bývalá školní jídelna byla v tak dezolátním stavu, že ho tak trochu připomínala,“ říká starosta Borovan, Petr Jenkner.

 Od té doby Peklománii každoročně pořádají a ukazují dětským i dospělým návštěvníkům, jak vypadá běžný den v pekle a co čeká na smrtelníka, který se tam za své hříchy dostane. „Nechceme děti strašit a není naším cílem, aby se čertů bály. Vytváříme představení o tom, jak podle nás život v pekle vypadá a že i tam mají svá pravidla a zvyky,“ říká Jan Nýdl, který řídil přeměnu celého prostoru.

 „Od roku 2008 jsme zde Peklománii každoročně připravovali, dům ale potřeboval nutně opravit. Přišli jsme s nápadem vytvořit zde stálou expozici, která na přelomu listopadu a prosince bude pravidelně ožívat v divadlo,“ vysvětluje.

Právě Jan Nýdl má hlavní podíl na vytváření pekelných prostor i rekvizit. Pracoval zde intenzivně od srpna. „Od léta jsem tu trávil každou volnou chvíli po práci i celé víkendy,“ říká. Horké chvilky zažil ještě pár hodin před otevřením. „Ještě jsem dodělával poslední úpravy v místnosti, která slouží jako mučírna, seskočil jsem z výšky na zem, šlápl na mučící kouli a vykloubil si kotník,“ dodává. Poslední týdny před otevřením byly podle jeho slov mnohdy stresující. „Do poslední chvíle jsme něco dodělávali a obávali se, že do stanoveného data ani otevřít nestihneme. Jakmile úspěšně proběhl první večer, hodně se mi ulevilo,“ přiznává.

Neúnavná práce a angažovanost místních je tím, co dělá tento projekt unikátním. Akci vymysleli a každoročně realizují především borovanští dobrovolní hasiči a ochotníci, zapojily se ale i divadelní spolky a další obyvatelé Borovan. Všichni se podílejí z vlastní iniciativy a ve svém volném čase. „Já tu mám zapojenou celou rodinu. Hraje manželka, moje čtyři děti i obě sestry s rodinami,“ říká Nýdl.

Aktivitu místních si pochvaluje i starosta Borovan. „Je úžasné, že se lidé sejdou a společně vytváří takhle krásné věci bez ohledu na honorář. Hrají u nás jak nejmenší dětičky, tak i senioři a všichni si ze sebe umějí udělat legraci, aby pobavili diváky,“ pochvaluje si.

Že borovanské peklo sklízí velký úspěch u návštěvníků, je očividné. „Lidé si o akci řeknou mezi sebou, což je daleko lepší než jakákoli placená reklama,“ tvrdí starosta. Reklamu Peklománie ostatně ani nepotřebuje, během prvních dvou dnů předprodeje se všechny vstupenky na letošní prohlídky vyprodaly. Letos očekávají přes tři a půl tisíce návštěvníků. Ziskem ze vstupenek si borovanští vydělají na ostatní akce, kterých pořádají každý rok desítky.

Jedna z nich se koná pátého prosince, a je také spjatá s pekelnou tematikou. Členové Peklománie na nádvoří zámku odehrají představení s názvem „Nebe, peklo křížem krážem“, chybět zde nebude ani mikulášská nadílka.

V nově opravené budově to nebude žít pouze peklem. V nejvyšším patře již čeká nově zrekonstruovaný prostor, půda s barokním krovem z osmnáctého století. I prostor půdy je sám o sobě velmi působivý. V květnu 2019 do něj navíc přibyde expozice železnice s názvem „Z Borovan vlakem tam a zpátky“, která vzniká ve spolupráci s Národním technickým muzeem v Praze. „Myslím, že výstava bude v rámci jižních Čech unikátní,“ dodává pan starosta.

Autoři | Foto Lucie Burianová

Štítky Borovany, Českobudějovicko, Peklománie, čerti, představení, Lucifer, Národní technické muzeum v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Borovanech se otevřely pekelné brány. Hrnou se do nich tisíce návštěvníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.