Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

České teplárny zdraží, zvýšení cen se nevyhnou ani Budějčáci

Oproti loňsku naroste cena tepla v roce 2019 o 3,7 procenta. Domácnost s průměrnou spotřebou tak měsíčně zaplatí za topení a teplou vodu o 45 korun měsíčně víc. Celoročně jde tedy o 540 korun víc.

„Situace nás netěší, ale museli jsme reagovat na výrazný růst cen povolenek na emise skleníkových plynů, jejichž cena za poslední rok vzrostla téměř čtyřnásobně. Díky dlouhodobým výrobním i systémovým úsporám se ale do nové ceny tepla promítne jen menší měrou. Jsme městská firma a naším trvalým cílem je nabízet teplo včetně řady služeb za stabilní a konkurenceschopné ceny,“ uvedl Tomáš Kollarczyk, místopředseda představenstva teplárny.

Někteří analytici se obávali deseti až patnáctiprocentního zdražení cen tepla. Budějcká teplárna však vnějším tlakům na zvýšení ceny tepla dlouhodobě odolává. Daří se jí to díky úsporám, zvyšující se efektivitě výroby a provozu distribuční sítě. Jde například o připojování nových zákazníků, zvyšování množství elektřiny vyrobené společně s teplem a nahrazování parovodů horkovody. Ty snižují tepelné ztráty při distribuci a tím i spotřebu paliva. Díky tomu teplárna nepotřebuje nakupovat tolik emisních povolenek.

ČTĚTE TAKÉ: Budějcům bude teplo posílat Temelín. Magistrát se nechce spoléhat pouze na uhlí 

Dalším způsob, jak odolávat tlakům na zdražování tepla, vidí teplárna v dodávkách tepla z jaderné elektrárny v Temelíně. Odtud se chystá teplo připravovat pomocí dálkového horkovodu. „Snížíme tím produkci oxidu uhličitého o 80 tisíc tun ročně. A také popílku a dalších vedlejších energetických produktů. Klesnou tak platby za jejich skládkování i nákup emisních povolenek. Dojde také k dalšímu zlepšení životního prostředí ve městě a dlouhodobě se zvýší stabilita ceny našeho tepla. Přitom zachováme dosavadní komfort a spolehlivost dodávek zákazníkům. Centrální zásobování teplem má tedy ve městě pozitivní budoucnost,“ dodal Václav Král, předseda představenstva teplárny.

„Ze strany ČEZ je o dodávky tepla do Českých Budějovic zájem. Horkovod se plánuje o délce 26 kilometrů. Půjde o potrubí o průměru půl metru, které bude uložené minimálně metr pod zemí. Předpokládáme, že temelínské teplo by mohlo pokrýt přibližně třetinu tepla v Českých Budějovicích. Konkrétně by sloužilo k vytápění velkých českobudějovických sídlišť Máj, Vltava, Šumava, Pražské předměstí s možností dodávek i pro Suché Vrbné a Havlíčkovu kolonii," říká mluvčí jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Budějcká teplárna počítá také s vybudováním nového zdroje na energetické využívání komunálního odpadu. Byla by tak nahrazena další část spalovaného uhlí.

Štítky Budějce, teplárna, zdražení, ceny, teplo, Jaderná elektrárna Temelín, České Budějovice, Václav Král, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České teplárny zdraží, zvýšení cen se nevyhnou ani Budějčáci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.