Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vánoční stromy na jihočeská náměstí často darují lidé

Jihočeši chtějí mít svá náměstí přes Vánoce krásná. Stále více jich zdobí stromy darované městům lidmi, kterým je ctí udělat okolí radost symbolem Vánoc ze svého lesa nebo zahrady.

„Dárců je převis. Ale ne vždy to, co nabízejí, je vhodné," říká Jiřina Dolejšková z prachatického městského úřadu.

Proces výběru bývá složitější, než se zdá. „Prověřuje se vhodnost stromu nikoli pouze ve smyslu velikosti a rozložitosti koruny, ale například i s ohledem na nutnost zajištění přístupu těžké techniky pro jeho kácení a následný převoz," popisuje mluvčí krumlovské radnice Petra Nestávalová.

Města také často přihlíží i k tomu, jak daleko nabízený strom od náměstí stojí. „Náklady na dopravu stromu jsou značné, takže vzdálenost hraje roli," vysvětluje Martina Suchá z táborského městského úřadu.

Přestože radnice získávají vánoční stromy darem, i tak do nich musí určité částky investovat. Jde především o zmíněnou dopravu, instalaci a zapojení elektrického osvětlení. „Každoročně se jedná o deset až dvacet tisíc korun," vypočítává náměstek budějckého primátora Tomáš Bouzek.

Pokud se nepodaří získat ideální strom od dárců, města většinou využijí vlastní společnosti. „U nás vánoční stromy zajišťují městské služby. Vyberou jej a zajistí pokácení, převoz a instalaci," prorazuje mluvčí písecké radnice Irena Malotová.

Štítky Jižní Čechy, Advent, náměstí, vánoční strom, vánoční stromek, strom, Vánoce, radnice, Martina Suchá, Tomáš Bouzek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční stromy na jihočeská náměstí často darují lidé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.