Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nový betlém na náměstí Českého Krumlova budí pozornost. Autory jsou studenti Anežky

Českokrumlovské náměstí zdobí nový betlém. A to ne jen tak ledajaký. Studenti Střední uměleckoprůmyslové školy sv. Anežky České v Českém Krumlově, kteří jsou autory, se rozhodli jít netradiční cestou – svým dílem odkazují na tradici výroby českých dřevěných hraček, se kterými si hrávaly dřívější generace.

„Je hravý a nápaditý. Dělá radost, a to nejen dětem, což nás velmi těší,“ říká ředitel školy Martin Busta a dodává, že neotřelá podoba je výsledkem dlouhých debat. „Všichni víme, kolik turistů ročně navštíví Český Krumlov a jak velmi málo původních, českých produktů si od nás odvážejí. Dřevěné hračky, které betlém připomíná, mají jistě mnozí lidé doma ještě schované. Je v tom tedy i určitá nostalgie.“

Ředitel upozorňuje, že se v minulosti navrhování těchto hraček věnovali i velikáni designu jako například Ladislav Sutnar.

Podoba betlému byla až do samotného odhalení překvapením. Nainstalován byl 2. prosince, v den rozsvícení vánočního stromu. Střední uměleckoprůmyslová škola sv. Anežky České v Českém Krumlově má na kontě hned několik betlémů, které se nachází i v jiných městech.

Tisková zpráva

Štítky betlém, Český Krumlov, Střední uměleckoprůmyslová škola sv. Anežky České, hračka, Ladislav Sutnar

Nový betlém na náměstí Českého Krumlova budí pozornost. Autory jsou studenti Anežky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.