Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Temelínští protestují proti platům, dále budou vyjednávat ve středu

Růst mezd o devět procent žádají zaměstnanci Temelína, kteří dnes protestovali před jadernou elektrárnou. ČEZ jim nabízí růst platů o čtyři procenta. Dalším možným protestem by mohla být i odstávka. Vedení odborů o tom dnes mluvilo při protestní akci před elektrárnou, kde se sešlo asi 70 lidí. Podpořili tak kolektivní vyjednávání odborářů s ČEZ. Výši platů zaměstnanců elektrárna nezveřejňuje.

Zatím se odehrálo devět kol kolektivního vyjednávání. Odboráři řekli, že ČEZ ignoruje jejich požadavky. „Jednáme více než tři měsíce. Poslední nabídka od zaměstnavatele činí čtyři procenta, náš požadavek se zastavil na devíti procentech," řekl zástupce temelínských odborářů Vladimír Hronek.

Letošní poslední kolo jednání bude 20. prosince. Mezi požadavky je i zvýšení příplatků za noční směny a odchodné z 12 na 14 platů. Hronek dnes na dotaz jednoho zaměstnance připustil, že by se na protest dala i odstavit elektrárna. „Ale je to složitá věc a různé základní (odborové) organizace na to mají různý názor," řekl Hronek.

Temelínský mluvčí Marek Sviták řekl, že dnešní protest nemá na provoz elektrárny vliv. „Vnímáme ji jako součást kolektivního jednání, které probíhá stále na úrovni celé společnosti," řekl Sviták. Temelínská elektrárna má zhruba 1250 zaměstnanců. Hronek dnes řekl, že zaměstnanci Temelína pracují se zařízením v hodnotě miliard korun a není žádoucí, aby dělali chyby.

Práce je podle něj náročná a navíc jsou na zaměstnance kladeny stále vyšší požadavky, jako příklad uvedl prověrku Národního bezpečnostního úřadu. „Je to pro ně prostě nepříjemná věc, protože ten úřad se prohrabuje jejich soukromím. Čekali, že firma toto bude kompenzovat (požadovaným růstem platů), to se bohužel nestalo. Se situací (v kolektivním jednání) nejsme spokojeni, protože zaměstnanci požadují vyšší nárůst. Na začátku jednání jsme vykopli s patnácti procenty s tím, že ve skutečnosti cílíme někam doprostřed, že bychom se ve finále bavili o nějakých 7,5 procentech. Zaměstnavatel zatím argumentuje tak, že pro něj je to příliš vysoký nárůst," řekl Hronek.

Autoři | Foto Petr Mareš | Zdroj ČTK

Štítky Temelín, jaderná elektrárna, protesty, platy, mzdy, vyjednávání, elektrárna, ČEZ, protest, Jaderná elektrárna Temelín, Národní bezpečnostní úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelínští protestují proti platům, dále budou vyjednávat ve středu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.