Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé si připomenou sebeupálení Jana Palacha

16. ledna si lidé na vzpomínkových akcích v Česku a zahraničí připomenou hrdinný čin studenta, který se před 50 lety na Václavském náměstí na protest proti vývoji v Československu po sovětské invazi upálil.

Například v Praze bude na nádvoří Univerzity Karlovy odhalena pamětní dlaždice, bude několik mší, světelný happening, nebo výstup na horu Smrk, kde je památník Jana Palacha.

Palacha si připomene i charitativní organizace Velehrad se sídlem v Londýně, která pomáhá migrantům z Československa. Vzpomínku organizuje ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky.

Zavzpomínat budou moci i lidé v Budějcích, kde ve středu začíná v Galerii nahoře v Metropolu výstava „Pochodeň číslo 1.“ Trvat bude celý měsíc.  

Jan Palach se 16. ledna 1969 v horní části Václavského náměstí polil hořlavinou, zapálil a hořící běžel okolo kašny pod Národním muzeem, kde se jej pokusil uhasit výhybkář tramvají svým kabátem. S rozsáhlými popáleninami ho okamžitě převezli do nedaleké Legerovy ulice na kliniku popálenin, kde o tři dny později zemřel.

Klidu nedostál ani po smrti. Státní bezpečnost v akci s krycím názvem „Hrob“ exhumovala Palachovo tělo, nechala zpopelnit a z Olšanských hřbitovů tajně převezla do hrobu ve Všetatech. V roce 1990 byly ostatky Palacha slavnostně převezeny zpět do Prahy.

Foto pixabay.cz

Štítky Jan Palach, výročí, pietní akce, Česko, Československo, Václavské náměstí, Praha, Univerzita Karlova, Londýn, Národní muzeum, České Budějovice, Velehrad, Státní bezpečnost

Lidé si připomenou sebeupálení Jana Palacha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.