Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Prachaticích roste zájem o městské byty, volných jich je 30

V Prachaticích roste zvolna zájem o městské byty. Za posledních několik let klesl počet volných z 80 na 30 bytů. ČTK to dnes na zasedání zastupitelstva řekl starosta Martin Malý (Nezávislí). Prachatická opozice dnes navrhovala, aby vznikla pracovní skupina pro koncepci bytové politiky, návrh neprošel. Město vlastní asi 1400 bytů.

Od dob deregulace zůstává nájemné stejné, 53,49 Kč za metr čtvereční, z této částky se vychází při soutěži o nabídku nájemného. V některých objektech je nájemné 16,43 Kč, třeba v domech s pečovatelskou službou.

Opoziční zastupitelka Barbora Koritenská (Živé Prachatice) dnes řekla, že za posledních deset let klesl počet obyvatel města, kde žije asi 11.000 lidí, o 837 obyvatel. Je podle ní třeba přilákat nové a upravit pravidla hospodaření s byty. Chybí jí jasně daná kritéria. Myslí si, že je třeba i stavět nové byty. Její návrh podpořily ODS nebo PRO Prachatice. Starosta si ale nemyslí, že by pracovní skupiny něco zásadního změnily. "Když jsme ji (pracovní skupinu) zrušili, proces je rychlejší," řekl Malý.

Město vlastní asi 1400 bytů, zhruba 1000 z nich je v takzvaném volném režimu, kdy o přidělení rozhoduje trh. Zbytek jsou domy s pečovatelskou službou nebo domy stavěné za pomoci dotace, která omezuje výši nájemného. U 1000 bytů jsou schválené podmínky, které musí žadatel splnit.

"Jednou z nich je trvalé bydliště ve městě, chceme, aby byly přidělovány byty především starousedlíkům, jejich dětem, vnoučatům, ale není to nepřekonatelná podmínka. Když někdo prokáže, že má trvalý pracovní poměr v Prachaticích, tomu to přidělíme taky," řekl ČTK starosta.

Dalším kritériem je sociální postavení žadatele. Do výběrových řízení se, jak uvedl, často hlásí soběstační senioři, kteří ještě nepotřebují dům s pečovatelskou službou. "Anebo samoživitelky s dětmi, které se rozvedou, jsou v bytové tísni a potřebují řešit problém. Tam přihlížíme i k těmto okolnostem, není to jenom o nabízené ceně," řekl ČTK Malý.

Po deregulaci nájemného v letech 2009 a 2010 evidovalo město 130 volných bytů. Nyní jejich počet klesá, je jich méně než třicet. Asi deset je volných v panelácích, zbytek jsou neopravené byty v historickém jádru.

"(V nich) máme krásné fasády, vyměněná okna, ale uvnitř jsou byty, které už by asi současný nájemník nechtěl. Mají své vady, nepřiměřenou vlhkost, kde ty zásahy potřebují větší investici a není to jenom vyměnit lino," řekl Malý.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, byty, Prachatice, AUDIO, Martin Malý, dům, pečovatelská služba, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Prachaticích roste zájem o městské byty, volných jich je 30  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.