Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Česká národní banka vydala další výroční dvacetikoruny. Na Lannovce lidé stáli dlouhou frontu

Dlouhé fronty lidí mohli dnes ráno vidět Budějčáci před Českou národní bankou na Lannově třídě. U příležitosti 100. výročí měnové odluky od Rakousko-Uherska vydala banka další sérii dvacetikorunových mincí s portréty prvního ministra financí Aloise Rašína, jeho pozdějšího nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila.

Česká národní banka (ČNB) plánuje u bankovky i každé z mincí vydat opět omezený počet, 200 tisíc kusů od každé. Výměna potrvá do vyčerpání zásob.

Mince a bankovky není možné objednat ani zaslat. Možná je pouze výměna za jakékoli jiné české mince a bankovky, a to výhradně na pracovištích České národní banky v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem.

ČNB stanovila maximální možné množství pro výměnu na tři dvacetikoruny od každého motivu a tři stokoruny s přetiskem na osobu. Při návštěvě pracoviště ČNB si tak budou moci občané vyměnit maximálně devět dvacetikorun v celkové hodnotě 180 korun a bankovky v hodnotě 300 korun.

Dvacetikorunové mince bude možné získat také později v mimořádné sadě šesti příležitostných oběžných dvacetikorun, tedy i s dříve vydanými mincemi s portréty Masaryka, Štefánika a Beneše.

ČNB také vydá k 100. výročí československé měny zlatou minci v hodnotě 100 milionů korun. Její hmotnost bude 130 kilogramů, průměr má mít víc než půl metru a silná bude 45 milimetrů. Půjde pouze o výstavní exponát.

Tato mince bude k vidění na výstavě České národní banky nazvané 100 let česko-slovenské koruny, která se bude konat od pátku 1. února do neděle 28. dubna v Císařské konírně Pražského hradu. V rámci expozice si budou moci návštěvníci také prohlédnout vzácné československé mince a papírové peníze, zlaté slitky, medaile či originální návrhy československých bankovek od Alfonse Muchy nebo Maxe Švabinského.

Ve čtvrtek také ČNB vydá vůbec první pamětní bankovku s portrétem Aloise Rašína. Její prodejní cena bude zhruba desetinásobně vyšší, než je její uvedený nominál 100 korun. Zájemci si ji budou moci zakoupit pouze u smluvních partnerů ČNB.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Česká národní banka, výročí, mince, portrét, Alois Rašín, Karel Engliš, Vilém Pospíšil, Rakousko-Uhersko, Praha, Alfons Mucha, Max Švabinský

Česká národní banka vydala další výroční dvacetikoruny. Na Lannovce lidé stáli dlouhou frontu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.