Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jihočeský kraj chce snížit obsah fosforu v Orlíku. Chystá studii

Jihočeský kraj chystá studii, jak snížit množství fosforu ve vodní nádrži Orlík. Náklady na práce, které potrvají deset až 20 let, budou v miliardách korun, podílet se na nich má i stát. Studie, která by mohla být hotová nejdřív koncem roku, bude stát šest milionů korun, z toho milion zaplatí Středočeský kraj, zbytek Jihočeský.

Podle náměstka hejtmanky Pavla Hrocha přitéká do Orlíku ročně 192 tun fosforu. Kraj to chce snížit o 117 tun.

„Je to velká částka, ale i dlouhý proces, který se ponese možná deseti, 20 lety. Ale něco s tím musíme udělat, protože Orlík je rekreační oblast, není to retenční nádrž, i když tak někdy skutečně vypadá, že je kvetoucí již od července," řekl Hroch.

Výběrové řízení na firmu, která studii připraví, chce kraj vyhlásit formou takzvaných tržních konzultací v únoru. Studie má ozřejmit náklady na samotné práce. „Víme, že největším znečištěním na Orlíku je vinen fosfor. Studie by se měla zabývat jednak zdroji a jednak způsobem likvidace fosforu. Do budoucna, to se bavíme o budoucnosti deseti, možná 15 let, bychom chtěli, aby Orlík nebyl zelený," vysvětlila jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.

Zástupci kraje probírali situaci loni i s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO). Projeli i Orlík, aby ministr věděl, jak místo vypadá. „Zajeli jsme do ústí, kde se stéká Otava s Vltavou, aby viděl Otavu, která tam plodí určité znečištění. Ale víme, že jsou to i přítoky Lužnice, které vytváří to velké znečištění," řekl Hroch.

Na Orlíku chystá velké investice Státní podnik Povodí Vltavy. Jednou z nich je dlouho připravované zabezpečení vodního díla před účinky velkých vod; předpokládané náklady činí 1,5 miliardy korun a stavba by mohla začít ještě letos. Na Orlíku chce Povodí také modernizovat lodní výtah za 61 milionů. Stavby by mohly začít koncem roku 2019 nebo začátkem roku 2020.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, Orlík, fosfor, Vodní nádrž Orlík, Pavel Hroch, Středočeský kraj, znečištění, Richard Brabec, Ivana Stráská, Otava, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj chce snížit obsah fosforu v Orlíku. Chystá studii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.