Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na úmrtí dítěte se nedá dost dobře připravit, říká koordinátorka projektu Jihočeské dítě v srdci

Perinatální hospicová péče pomáhá rodinám a jejich nejbližším v nejtěžších chvílích. Nabízí vzdělávání v této oblasti i odborníkům. Úmrtí dítěte je podle koordinátorky projektu Hany Doskočilové tabuizované téma.

Vyrovnat se, se ztrátou dítěte, je velmi těžké a služba Dítě v srdci není pro každého. „S rodiči se musí pracovat velmi taktně, ale pokud je tahle služba nabídnuta hned v začátku ještě před porodem, protože většinou se to ví, že to nedopadne dobře, tak se s těmi rodiči dá pracovat a dá se na ten porod připravit. Samozřejmě, někdy se stane, že to děťátko zemře nečekaně při porodu, to je snad asi nejhorší situace. Na to se dost dobře připravit nedá,“ popisuje Hana Doskočilová.

Na kontaktní místo v centru Českých Budějovicích mohou přijít kromě rodičů například i prarodiče nebo sourozenci. „Máme kontakt na lékařku, mohu zprostředkovat konzultaci s psychologem. V Budějovicích máme i svépomocnou skupinu pro rodiče, při ztrátě dítěte, která funguje asi rok, momentálně se tam schází asi deset rodičů po ztrátě dítěte. Je tam klinická psycholožka a dochází tam lékařka,“ pokračuje Doskočilová.

Helena: „Vojtíšek zemřel v mém náručí.“

Se ztrátou dítěte se musela vyrovnat i maminka Helena Ondráčková, které projekt Dítě v srdci pomohl překonat nejtěžší období. „Celé těhotenství jsem se modlila za to, abych si svého syna mohla pochovat živého, aby nezemřel během porodu. Byl nádherný. Když Vojtíška uviděl můj muž, sesypal se a brečel tím vzlykavým pláčem, kdy nemůžete nic změnit. Seděl vedle mě a já ho jenom držela za ruku a mlčela, Vojtíška v náručí. Sestra nám ho za pár minut vzala, šel do inkubátoru. Domluvili jsme se s paní doktorkou, že pokud bude zle, zavolá mě. Zatím jsem ale nesměla vstávat. Manžel jel za dětmi domů, netrpělivě na něho čekaly, hlavně na fotky Vojtíška. Večer za mnou přišla paní doktorka, že se stav zhoršuje a že můžu nahoru, že sestry o mě ví. Byla jsem u něj, mohla si jej pochovat a Vojtíšek zemřel v mém náručí. Manžel dal děti spát a přijel za mnou. Mohli jsme s ním být celou noc, až před pátou hodinou ráno si ho sestra vzala.“

Nejtěžší moment pro rodiče a jejich rodiny nastává ve chvíli, kdy se s mrtvým děťátkem musejí rozloučit. „Rodinám nabízíme „Memory boxy“. Ono to zní hrozně, ale mělo by to být běžné. „Memory box“ je ručně pletený košík nebo krabice a slouží na uchování vzpomínek. Jsou tam dvě hračky, jedna se dává tomu děťátku, jednu si vezme maminka. Takže tam třeba ty dvě hodinky jsou a když maminka odevzdává dítě těm zdravotníkům, tak si ty hračky vymění. Je tam taky háčkovaná deka, olejíček (největší uchovávání vzpomínek je čichem), je tam i dětská knížka, kdy se dá přečíst pohádka. Samozřejmě se u toho hodně pláče, jsou to velké emoce,“ dodává Doskočilová.

Kontaktní místo Jihočeského Dítěte v srdci zahájilo provoz v centru Českých Budějovic. Otevřené bude každou středu od 15 do 17 hodin na Žižkově třídě, v areálu kláštera petrinů u kostela Panny Marie Růžencové.

Foto Dítě v srdci, pixabay.com

Štítky Jihočeské dítě v srdci, matka, dítě, jižní Čechy, perinatální hospic, projekt, Hana Doskočilová, porod, České Budějovice

Na úmrtí dítěte se nedá dost dobře připravit, říká koordinátorka projektu Jihočeské dítě v srdci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.