Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

U Budějc by mohla stát spalovna odpadu. Město ji chce vybudovat společně s krajem

Město chce společně s Jihočeským krajem vybudovat v blízkosti Budějc spalovnu odpadu. Skládkování totiž bude podle primátora Jiřího Svobody od roku 2030 velice nákladné. Prvně by měla vzniknout studie, která ukáže zda, kde, a za jakých okolností zařízení vybudovat.

Spalovna je podle města a kraje nejlepší variantou, jak směsný komunální odpad likvidovat. „Změnou legislativy sice bude možné po roce 2030 odpad skládkovat, ale bylo by to za takové peníze, že by to většinu domácností zlikvidovalo. Další variantou je odvážet odpad k likvidaci do nějaké spalovny. Ale se započtením přepravních nákladů je to ekonomicky stejně efektivní, jako první varianta,“ vysvětlil primátor Budějc Jiří Svoboda. Ideálním řešením je podle něj tedy likvidovat odpad v místě, kde vzniká.

Aby byla spalovna ekonomicky efektivní, musí se produkce odpadu pohybovat kolem sto až sto dvaceti tisíc tun odpadu. „Město samotné vyprodukuje zhruba šedesát tisíc tun,“ uvedl Svoboda. Společně s krajem se čísla pohybují kolem 160 tisíc tun. 

Z ekologického hlediska se podle hejtmanky Jihočeského kraje Ivany Stráské není čeho obávat. „V současné době splňují spalovny všechny potřebné ekologické parametry,“ uvedla. „Emise ze spaloven podléhají takovým normám, že jakýkoliv komín v domácnosti toho produkuje mnohem víc,“ doplnil Svoboda.

Případná spalovna by mohla být i alternativou ze zdrojů tepla pro Budějce a okolí. Likvidace odpadu by totiž mohla produkovat teplo a elektřinu. K celé problematice chce město s krajem zřídit pracovní skupinu, ve které budou zastupci obou stran a teplárny. „Prvním krokem by mělo být vypracování studie proveditelnosti,“ uvedla hejtmanka s tím, že je nutné, aby na projektu město a kraj spolupracovali.

Foto Honza Groh, Wikimedia Commons

Štítky odpady, ekologie, České Budějovice, Jihočeský kraj, odpad, spalovna, Jiří Svoboda, Ivana Stráská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Budějc by mohla stát spalovna odpadu. Město ji chce vybudovat společně s krajem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.