Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Gentlemani silnic převzali ocenění, zachránili život ženám při dopravní nehodě ve Strážkovicích

Nehoda, při které čtyři muži zachránili ženám život, se stala 28. ledna ve Strážkovicích. Řidička nezvládla jízdu po zasněžené silnici a sjela autem do hasičské nádrže. Díky včasné záchraně nedopadla dopravní nehoda tragicky. Zachránci si dnes v Nových Hradech převzali ocenění Gentleman silnic.

V lednu letošního roku mladou řidičku překvapil na cestě ve Strážkovicích na Českobudějovicku čerstvý sníh s náledím. Žena v zatáčce nezvládla řízení, auto proletělo plotem a skončilo na střeše v zamrzlé hasičské nádrži. Led se ale pod tíhou vozu prolomil a řidička spolu se spolujezdkyní začaly mizet pod hladinou ledové vody. Ženy byly uvězněné v potápějícím se autě a o jejich životech začaly rozhodovat vteřiny.

ČTĚTE TAKÉVIDEO: Do požární nádrže ve Strážkovicích sjelo auto. Nehoda se obešla bez vážných zranění 

Nehodu viděla řidička, která jela okolo. Okamžitě vystoupila z auta a máváním se snažila zastavit dopravu a na nehodu upozornit. Okolo ní projelo několik aut bez povšimnutí, než zastavil posypový vůz. Za volantem byl Štěpán Gajdoš. Když zjistil, co se děje, neváhal a ihned se vrhl po pás do ledové vody. Za ním už zastavil další řidič, Jiří Vávra, který vezl svou dceru k lékaři. Navzdory tomu pohotově skočil do nádrže za Štěpánem Gajdošem, aby společně zabojovali o život dvou žen.

„Vlezli jsme do vody, kde bylo potřeba odházet ledy a plot, kterým auto prolétlo. Spolujezdkyně, která seděla na zadních sedačkách, hrozně křičela. Řidička byla v bezvědomí. Opravdu šlo o minuty,“ řekl Jiří Vávra.

K nehodě o několik minut později přijeli i dva rybáři. „Vůbec jsme nepřemýšleli o tom, jestli je ta voda studená. Neváhali jsme ani minutu. Klukům jsme začali hned pomáhat s vyndáváním řidičky a spolujezdkyně z auta. Stačilo sjet po zadku do nádrže. Ženy naštěstí nebyly připoutány,“ popsal jeden ze zachránců Václav Matějka.

Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo více než 160 lidí po celé České republice.

Foto Radek Šíma

Štítky Gentleman silnic, policie, nehoda, nádrž, silnice, Strážkovice, ocenění, Nové Hrady, Jiří Vávra, okres České Budějovice, Štěpán Gajdoš, Václav Matějka, Policie České republiky

Gentlemani silnic převzali ocenění, zachránili život ženám při dopravní nehodě ve Strážkovicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.